Det är snart en vecka sedan Webbdagarna i Göteborg slutade, och att blogga om det nu känns kanske lite inaktuellt, men tiden har inte riktig räckt till. Jag sprang direkt från från två dagar med seminarier om vårt digitala liv, till tre dagar som utställare på Bokmässan. Å andra sidan vill jag ju gärna se Webbdagarna som något som ska inspirera mig under resten av året, så ur den synvinkeln så är det ju långt ifrån för sent att skriva några ord.
Webbdagarna i Göteborg är en aning mindre än eventet i Stockholm, men det går knappast att argumentera att det är sämre. Som jag redan nämnt, var Jeff Jarvis en stor anledning till att jag ville göra ett andra besök på Webbdagarna i år, och jag blev inte besviken på hans keynote. Jag fick till och med chansen att prata lite kort med honom.
Jarvis föredrag handlade mycket om de hot som drabbar nätet från både stater och företag. Men oavsett om det handlar om absurda regleringar – tex. rätten att få sitt namn bortplockat från Google – eller monopolisering, så blir vi alla drabbade av dem i större eller mindre grad. Risken är att vi har sönder nätet innan vi riktigt vet vad det handlar om.
Jarvis är naturligtvis inte den enda anledningen att komma till Webbdagarna. I vanlig ordning är programmet fullspäckat med intressanta föredrag, och det vore inte rimligt att skriva om dem alla. Därför tänkte jag hålla mig till att nämna tre.
Gabriel Svennerberg på Meetod höll det inledande föredraget på spåret om webbstrategi. Jag känner Gabbe sedan tidigare, då han också är baserad i Växjö, så det kändes som en självklarhet att välja det föredraget. Då en stor del av Webbdagarna tenderar att luta åt marknadsföringshållet, så var det här mer direkt riktat åt oss som faktiskt jobbar med att ta fram produkter och tjänster. Gabbe gave ett intressant perspektiv på hur man kan tänka när man bygger en tjänst som på ett eller annat sätt ska fungera på flera olika enheter.
Nina Åkestam var den som var mest jordnära. Hennes keynote var personligt och rörande, och riktade dig i stor utsträckning till personer såsom mig själv. Ni vet, personer som älskar det vi gör och har så många bollar i luften att vi kanske har en tendens att arbeta lite mer än vad vi behöver. Tyvärr lyckades jag inte få fatt i ett ex av hennes bok ”Meningen med hela skiten”, då den tog slut två gånger under dagen.
Anders Tufvesson från Ninetech gav oss en häftig syn på en potentiell framtid, och vart våra digitala liv potentiellt kommer att ta oss. I kombination med vad Jarvis sa om att vi fortfarande inte vet vad internet kommer att användas till, så tror jag att det här gav mig den viktigast insikten från webbdagarna:
De häftigaste sakerna är fortfarande inte uppfunna. Det är inte för sent att förändra världen!