Umgås inte med föräldrarna!

Uppdatering: Jag har fått ett svar från rektorn nu, och hon påstår att det inte finns någon sådan policy. Det kan naturligtvis vara så att det är ett missförstånd, men jag har hört det från mer än ett håll nu. Jag gräver vidare.

Uppdatering 2: Tydligen var det här uppe som en ny policy, men personalen vägrade gå med på det (läraren jag haft kontakt med var inte med på mötet där det behandlades, utan hade bara fått informationen innan). Det ändrar dock inte på den ursprungliga frågan: Varför ska sociala medier ha en särställning i relationen mellan människor?

För någon vecka sedan så fick jag ett meddelande på Facebook från min bonusdotters lärare. Hon skrev att hon var tvungen att ta bort mig som vän. Det har hänt en eller två gånger tidigare att någon plockat bort mig från Facebook av olika anledningar, men i det här fallet handlade det om någon som blivit tillsagd att göra det. Tillsagd av arbetsgivaren – kommunen. Det visade sig att de tydligen numera har en policy som säger att lärarna inte får vara vänner med föräldrarna på Facebook.

Det här kändes verkligen helt absurt. Diskussionen om att lärare inte bör ha eleverna som vänner på FB är ju inte direkt något nytt, men jag trodde faktiskt att den hade ebbat ut vid det här laget. Nu handlade det ju inte heller om eleven, utan om en förälder, och jag kan inte låta bli att ställa mig ett par frågor.

Varför tycker man att det är rimligt att styra lärarna på det här viset? Att arbetsgivare ställer krav på sina anställda är fullt naturligt, så länge det handrar om arbetet i sig. Man bör däremot vara väldigt försiktig med hur man ger sig på deras privatliv, och det gäller speciellt när det handlar om offentligt anställda. Facebook är knappast något som i sig är farligt, och om man ska ställa några krav så bör det ju snarare handla om hur man generellt agerar privat, snarare än inom ett visst socialt media.

Hur bör läraren agera, om han/hon sedan tidigare är vän med föräldern? Kommunen är inte direkt stor, och jag har hört talas om att folk träffas och umgås med varandra. Eftersom jag har varit gift med en lärare, så vet jag också att lärare normalt sett inte har några reservationer kring vilka de träffar, baserat på om de potentiellt skulle råka få deras barn som elever. Och om man har Facebook och umgås privat, så är det naturligt att man även är vänner där. Förväntas den läraren då plocka bort dessa föräldrar från Facebook?

Varför just Facebook? En fråga som jag ställde, och som egentligen är den mest intressanta, är varför Facebook (eller sociala medier i allmänhet för den delen) ska ha någon slags särställning i sådana här frågor. Jag undrar om kommunen även har som policy att förbjuda lärarna att umgås med föräldrarna privat, och om någon skulle acceptera att en arbetsgivare försökte göra den typen av inskränkningar i den anställdes privatliv.

Jag är väldigt nyfiken på hur man resonerat i det här fallet, men efter två mail till rektorn har jag inte fått något svar. Jag skulle kunna spekulera i varför man valt att göra så här, men det skulle förmodligen få skolan och kommunen att framstå i dålig dager. Istället ska jag skicka vidare den här bloggposten till rektorn och se om jag får något svar.