Så sött

Det är ganska precis ett år sedan jag började äta enligt LCHF. Den första, och mest självklara åtgärden var att sluta äta socker. Jag har aldrig varit speciellt noga med godis, så det var aldrig någon större uppoffring.

Men svenskar äter enormt mycket godis, och speciellt under påsk. Enligt Ica-Kuriren äter vi 1,4kg godis per person under just påsken, och godiskonsumtionen har gått upp kontinuerligt under åren. Och det är inte så konstigt.

Jämfört med min egen barndom så har priset på godis sjunkit drastiskt. En 100-grams Marabou chokladkaka kostade nästan 15 kronor kring 1990 (motsvarande ca 22 kr idag enligt SCBs prisomräknare). Idag går den på hälften. Lösgodis står för en stor del av ökningen naturligtvis.

Det här blogginlägget är inte tänkt att moralisera över vår sockerkonsumtion, men jag tycker det är intressant att reflektera över hur mina egna smaklökar har förändrats. Choklad med 90-99% kakao, som jag visserligen tyckte om innan också, är i mitt sinne numera sött snarare än beskt. Samma sak gäller även andra smaker. Jag vill inte ens veta hur vanligt mjölkchoklad skulle smaka för mig idag.

Men för all del. Festa loss under påsken. Samtidigt kan det vara värt att fundera på hur mycket godis vi äter mellan helgerna. För mig har kostomläggningen gjort en otrolig skillnad, naturligtvis i kombination med träningen. 20 kilo mindre på vågen och avsevärt mycket mer energi.

Glad påsk!