XP27

Idag byter (delar av?) Ljungby Kommun från Windows XP till Windows 7. Ann-Louise berättade att hennes dator skulle uppgraderas i natt. Jag vill inte veta hur jobbigt det är att hantera operativsystem och licenser i en organisation som är så stor, men är inte det här att dra ut på tiden lite väl mycket? Windows 7 har varit ute i över fyra år, och innan dess hade vi Windows Vista.

Vista fick mycket kritik – mycket av den oförtjänt i mitt tycke, men det är lätt att förstå att man kanske inte uppgraderar en hel organisation till det. Själv hade jag inga egentliga problem med Vista, i alla fall inget som var värre än strulet med XP innan SP1.

Om ganska precis en månad upphör supporten för Windows XP. Det betyder att säkerhetshål som hittas inte längre kommer att fixas, och att datorer som fortfarande kör systemet är vidöppna för attacker. MSRP, Malicious Software Removal Tool, kommer dock att få uppdateringar ända till july 2015, men det täpper ju inte till några hål.

Nej, nu är det dags att börja titta extra noga när barnens kompisar har med sig datorer. XP i nätet undanbedes tacksamt.