Webbdagarna 2014 – Politech

Den andra dagen av Webbdagarna började aningen segt måsta jag säga, men det handlade snarast om min brist på sömn än på dåliga talare. Redan kl 8:15 var jag och Tapani på plats för frukostseminarier. Jag lyssnade på hur Svenskt Näringsliv tänkte när de designade sin nya hemsida, och Tapani fick lyssna på Socialdemokraterna motsvarighet. Båda visade sig använda Sharepoint.

Politik gick dock igen under dagen, och innan lunch så hade Magnus Höij ett samtal med Stefan Löfven om hans syn på det digitala, och senare under eftermiddagen så var det Annie Lööfs tur. Man kan inte låta bli att tycka att det är lite provocerande att höra dem båda uttala sig kritiskt om NSA:s övervakning och samtidigt släta över det faktum att FRA uppför sig precis lika illa.

Annie Lööf slog sig sig för bröstet och berättade om hur regeringen hade gått i bräschen för frihet på nätet runt om i världen. Jag kan inte låte bli att tycka att man har glömt bort hemmaplan lite, med tanke på vissa beställningslagar. Lööf hävdade dock att Centerpartiet vill riva upp både datalagringsdirektivet och IPRED, vilket låter bra. Frågan är om de någonsin kommer få chansen.

I övrigt var det bra att Lööf och Löfven var på plats. Jag – liksom många andra – hade dock gärna sett att de var med på Webbdagarna från början till slut det hade kunnat vara nyttigt.

Dagens energikick var utan tvekan Bel Pesce från Sao Paulo. Hon är en sådan person som kan få vem som helst att känna sig underpresterande, och det var ett privilegium att få lyssna på henne.

I vanlig ordning var minglet väldigt givande. Det har blivit mycket diskussioner om etiken kring fotografering och delning av dem, mycket på grund av min Narrative som jag naturligtvis hade på mig. En av dem som jag pratade med var Christa van der Kruk från Nederländerna, kvinnan som lärde sig svenska för att kunna vara med på Webbdagarna. Jag har lovat henne en bloggpost om min personliga syn på detta. Det får bli i morgon.

Avslutningsvis vill jag tacka Magnus Höij, Internetworld och alla som gjorde året Webbdagarna till ännu en fantastisk upplevelse. Jag kommer tillbaka nästa år.