Vill du köpa något du inte behöver?

En av de mindre angenäma sakerna med att vara egenföretagare (ja, jag är anställd också), är de telefonförsäljarna som envisas med att höra av sig med jämna mellanrum. Jag är inte helt emot konceptet som sådant, problemet är att de aldrig lyckas få fram några tilltalande erbjudanden.

Ta det här med mobiltelefoni. Oavsett vem som ringer så förklarar de nästan alltid att jag kan få helt fria samtal och helt fria sms. Med 24 månaders bindningstid så kan jag förmodligen få en mobil som jag inte är intresserad av, såsom en iPhone eller en Samsung Galaxy S4. Och allt det här till det låga summan av host host harkel.

Det är här jag brukar lyfta frågan om datatrafik. Svaret brukar ligga på 2GB eller något sådant. Nu vet jag att det här faktiskt räcker för en del – speciellt personer som är i närheten av wifi hela dagarna – men det räcker definitivt inte för mig. Av ren princip så brukar jag fråga efter obegränsad datatrafik, men svaret är alltid att det inte går. Det går bra att få obegränsade samtal, men vem använder mobilen till att ringa med i någon större utsträckning?

Det var inte så länge sedan obegränsad datatrafik var mer eller mindre standard, och att det visade sig vara en alltför stor belastning på nätet. Ingen större överraskning då mobila bredband såldes, och fortfarande säljs, som ett gångbart alternativ till en fast uppkoppling. Skillnaden är att det numera inte går att få tag på abonnemang med mer än 100GB trafik, vilket i en tid av streamad media inte är mycket att hänga i granen.

Det finns andra tjänster som telefonförsäljarna försöker lura på en, men det är sällan det är något av intresse. Faktum är att jag kan räkna på ena handens tumme när jag blivit erbjuden något jag faktiskt vill ha under de två senaste åren, och jag har fortfarande inte handlat.

Men det brukar i alla fall bli intressant diskussioner om konsollspel varje gång han ringer, och det ser jag alltid fram emot. Snart släpps ju Shadow of Mordor, så jag ser fram emot att prata om det.