Varsågod, jag är prylnörd

Eller pryltokig. Eller prybög. Eller ”inte klok”, som morsan brukar säga. Många av de här uttrycken är tänkta att vara, om inte nedvärderande, så i alla fall lite förlöjligande. Men som det så ofta är när man tillhör en grupp som man själv valt att ingå i, så är det ganska lätt att bära etiketten med stolthet istället.

För vi är ganska många. Det är vi som gärna ger oss på de där lite udda sakerna, som alla andra vet är helt meningslösa och som aldrig någon kommer vilja ha.

Ni vet, mobiltelefoner till exempel. Det är en typisk sak som aldrig kommer ha något praktiskt användningsområde för den stora massan. I bästa fall är det en statuspryl, en grej som är dyr att använda och som faktiskt fungerar katastrofalt dåligt. men visserligen ganska praktiska när man skriver sketcher, då faktiskt är ganska bra att göra narr av.

Persondatorer är en annan sådan där grej. Något som man kanske kunde ha på jobbet eventuellt, och som kanske kunde användas för att ersätta den mekaniska skrivmaskinen. Visst fanns det personer som lade tio-, tjugo-, trettiotusen eller mer bara för att få ha en sådan där onödig sak i hemmet, men det var ju bara sådana där pryltokiga människor.

För vi vet ju att allt som köps av en prylnörd kan förlöjligas, och måste förlöjligas. Vi kan skratta åt hur korkad Fredde i Solsidan ser ut när han kör runt på sin Segway. För en Segway kan ju aldrig vara något för vanliga människor.

Men det är faktiskt helt ok. Min första smarta mobil som jag köpte kring 2003 var en katastrof att använda. Den var klumpig och med en skärm som inte gick att läsa i direkt solljus. Den hade en tryckkänslig skärm som fick kalibreras lite då för att man inte skulle klicka utanför knapparna, och att ringa någon var ett helt företag.

Men smarta mobiler blev successivt bättre, och med iPhone tog marknaden fart. Jag blev aldrig personligt tillfrågad av Steve Jobs vad jag ville se i en smart mobil, med det behövdes inte. Apple hade flera år på sig att observera hur folk interagerade med sina mobiler, vad som var frustrerande och vad som fungerade. De tog till sig av det, raffinerade och släppte en fantastisk produkt som tog världen med storm.

Och Apple hade inte kunnat göra det utan oss.

Det är vi som är prylnördar. Det är vi som ger oss på alla idiotiska saker som företag runt om i världen släpper ut, och vi lider av dem. Det är vi som får sakerna som inte är mogna för den stora massan, som behöver startas om ett par gånger om dagen och som kanske slutar sina dagar i en byrålåda. Det är vi som ständigt lider av alla alfaprodukter.

Och vi älskar det.

Det är därför vi inte tvekar att sätta på oss en kamera som med tveksam skärpa dokumenterar hela vårt liv. Det är därför vi betalar 700:- för att kanske kunna få en tumring som kan styra mobilen via bluetooth. Det är därför vi kommer stå först i kön när Google Glass blir tillgänglig. Och vad som än kommer efter det.

Ni kommer titta konstigt på oss, och ni kommer att himla med ögonen. Ni kommer vara arga på oss för att vi går längs gränsen för vad som kanske är de rådande sociala normerna. Ni kommer skratta åt hur korkade vi är, och hur idiotiska vi ser ut.

Vi kommer fortfarande göra det, för vi är prylnördar. Och ni vet alla de där sakerna som förenklar era liv idag, och som ni inte höjer ögonbrynen åt? De hade aldrig varit så bra som där utan oss.

Vi är prylnördar. Varsågod.