Prat om mobiler

Idag höll jag en kurs i smartphoneanvändande för 14 medlemmar i SPF. Det är tydligt att mobilen mer och mer ersätter datorn. Inte hela vägen naturligtvis, men det är ändå markant. Min mor påpekar att hon ytterst sällan använder sin dator utan gör istället sina ärenden på sin Nexus 5.

På de timmarna jag var där täckte vi, om än överskådligt allt från epost och synkronisering till säkerhet och lösenordhantering. Att utbilda andra är intressant för det ställer sina egna kunskaper och sitt eget användande mot väggen. Användande och kunskap förvandlas till vanor och det som är självklart för mig är långt ifrån självklart för den som sitter med sin första smartphone.

Dessutom fick jag fundera över både skillnader och likheter mellan ekosystemen, och till och med vilka verktyg som är lämpliga om man kör en blandad miljö. Majoriteten av deltagarna använde olika typer av androidmobiler, men det fanns ett par iPhones med också. Till och med en iPhone 6 Plus, vilket fick mig att reflektera över vilket hur perfekt en phablet faktiskt kan vara för någon som har dålig syn eller som har svårt med precisionen på en touchskärm.

På det hela taget kändes kursen uppskattad, och jag blev tämligen omedelbart tillfrågad om fler tillfällen. Jag ser fram emot det.