Platstjänster för miljön

Söndagar är alltid lite sega, speciellt när man inte sovit speciellt många timmar. Ale var på fest med några arbetskompisar igår kväll, och jag fick nöjet att hämta henne. Inget emot det alls, och det går bra att underhålla sig själv på Netflix långt in på natten med filmer som inte kräver så mycket hjärnkapacitet. Igår blev det Around the World in 80 Days med Jackie Chan.

Något annat som inte kräver så hemsk mycket hjärnkapacitet är att åka till IKEA. Visst, jag tycker inte det är så hemskt som jag ibland vill påskina – maten är bra och möblerna är praktiska. I vanlig ordning är det inte heller något jag döljer. Tvärtom, jag checkar som alltid in på Foursquare så fort jag kommer på plats.

Platstjänster är ju en av de tjänster som man ofta går hårt mot i integritetsdebatten. ”Varför skulle man vilja dela med sig av sin plats till alla, det kan ju vara… ett problem!” brukar det låta. I vanlig ordning förväxlar man att frivilligt dela med sig av information med tramset som FRA, NSA och alla andra myndigheter med skrämmande bokstavskombinationer håller på med.

Men vilka är fördelarna? Tja, jag tycker det mestadels är kul, men det är exempelvis väldigt praktiskt att kunna se exakt var min fru befinner sig när jag ska köra och hämta henne mitt i natten efter en fest. Samtidigt finns naturligtvis möjligheter att ta del av tips från tidigare gäster, och att lämna sina egna omdömen. Men en annan positiv effekt slog mig idag.

Efter att jag checkade in på IKEA, var det tre av mina vänner som hörde av sig och undrade om jag kunde handla åt dem. Ev av dem var lite för sent ute, för jag hade redan hunnit åka därifrån. Ur ett helt egoistiskt perspektiv, så kan man naturligtvis reagera med ”oj, vad jobbigt”. Jag försöker undvika det. Det är inga problem för mig att plocka med mig ett par extra saker, förutsatt att jag har plats i bilen.

Men det här innebär också att det är två personer som inte behöver köra x antal mil för att göra sin inköp. Två personer som dels kan tillbringa tiden med att göra något roligare, men också två bilar som inte behöver gå den vägen.

I korthet kan vi konstatera att platstjänster kan vara bra för miljön.