Pengar från SJ

Veckan innan midsommar tillbringade jag i Stockholm där jag träffade en mängd intressanta och smarta människor, samtidigt som jag fick chansen att umgås lite med bror (edit: brorsan ville att jag skulle klargöra att han också är smart). Med undantag för ett möte som tyvärr blev inställt så var jag enormt nöjd med min vistelse i huvudstaden.

Men sedan var det ju den där detaljen med att ta sig hem…

Dagen innan midsommar så havererade tågtrafiken söderut från Stockholm elfel som orsakades av en brand. Tusentals resenärer drabbades av långa förseningar och inställda tåg och detta på en av årets största resdagar.

Det är svårt att vara arg. Ibland går saker fel, och jag beundrar SJs personal som gick runt på centralstationen och svarade på frågor från irriterade resenärer. De flesta verkade dock vara mer uppgivna än otrevliga.

Jag tog mig hem, sent omsider, men insåg först igår att jag förmodligen har rätt till ersättning eller pengarna tillbaka för min biljett. Så jag ringde upp SJ. Hon som jag talade med bekräftade att jag kunde få tillbaka pengarna och att de skulle sättas in på mitt kort inom 35 bankdagar.

Men om vi bortser från att 35 bankdagar är en ganska orimlig tid att vänta, finns det egentligen någon som helst anledning att den här processen inte är helt automatiskt?

Alla tågbiljetter är personliga – vilket man naturligtvis kan ha åsikter om – och mitt konto på SJ har både mina personuppgifter och mina kortuppgifter. Det var inga ytterligare uppgifter som jag behövde lämna när jag ringde och samtalet tog max en minut. Det går naturligtvis också att ansöka på nätet, men jag måste fortfarande komma ihåg att göra det.

Och ansökningsförfarandet i sig är problemet. SJ vet vilka tåg som drabbas av förseningar eller ställs in, och vilka passagerare som köpt biljett. Det här hade kunnat genomföras utan att involvera en enda människa – varken passagerare eller kundtjänstpersonal.

Och det behöver inte handla om haverier på den nivån som skedde innan midsommar. Även mindre förseningar kan ge rätt till ersättning och för personer som reser ofta och drabbas regelbundet, så skulle en automatisering av processen vara en enorm hjälp.

Kom igen nu, SJ, ni kan fixa det här!