Peak data

I min jakt på ett mobilabonnemang så stod jag inne på MediaMarkt och pratade med en säljare från Telenor. Den vanliga inledningen när det gäller abonnemang idag är att det är fria samtal och fria sms. Operatörerna bryr sig inte om samtal längre och sms är en arkaisk form av kommunikation som kan ersättas av någon av alla otaliga meddelandetjänster som redan finns. Och som för övrigt gärna marknadsför sig med att man kan skicka meddelanden gratis. Till skillnad från sms. Som också är gratis, eller ingår i det fasta priset.

Datatrafiken är den springande punkten. De gamla goda dagarna med fri data är över och de abonnemang som finns är antingen väldigt snålt tilltagna eller dyra. Min dotters kompisar beklagar sig tydligen ständigt över hur deras surf tagit slut, och jag kan absolut förstå det. Även om wifi finns att tillgå lite varstans så är det hämmande att inte kunna koppla upp sig mot nätet.

Mina barn har turen att sitta på gamla abonnemang. De har visserligen inte fria samtal eller sms, men tydligen har det aldrig varit något problem. Den potten de får varje månad har aldrig tagit slut. Däremot har de fortfarande obegränsad datatrafik, vilket är helt underbart. Enligt säljaren från Telenor, så är de här abonnemangen – som inte längre går att nyteckna – såpass eftertraktade att de säljs på Blocket för flera tusen. Det finns uppenbarligen ett behov, men ingen operatör som är villig att fylla behovet.

Ett standardabonnemang idag brukar börja på runt 2GB per månad och sedan går det upp med prislappen. I samband med min diskussion med säljaren så fick jag en översikt över barnens användning av mobildata. Evelina toppar på runt 20GB per månad. Eric på över 60GB.

Jag är så stolt över dem! 🙂