Överväger Nexus

Det var väl kanske ingen överraskning vad Nexus 6 skulle vara, men det gör det inte mindre häftigt att den annonserats. För bara ett par dagar sedan var jag ju inne på att kanske köpa en iPhone 6 Plus, men att den föll på en del anpassningar som jag vill kunna göra. Nexus 6 känns som mobilen för mig.

Skärmen, på 5,9″, känns för mig som den perfekta punkten mellan telefon och tablet. Med den så kan jag minska antalet enheter som jag använder, och min Nexus 7 – som jag visserligen är väldigt nöjd med, men som jag ändå märker att jag använder mindre och mindre – kommer att läggas ut till försäljning. Eller eventuellt i något hemmaprojekt av något slag. Den kommer i vilket fall inte vara en permanent del av min arsenal.

Det är intressant att titta på det här med skärmstorlek. Dels kan jag konstatera att Google – eller rättare sagt Motorola, som tillverkar Nexus 6 – har klämt in samma upplösning, 1440×2560, på en 5,9″ skärm som jag har på min 27″ iMac. Kontentan av det kommer ju att vara en mobil där individuella pixlar definitivt inte går att urskilja, vilket är resonemanget bakom Apples retina.

Det andra är jämförelsen med iPhone 6 Plus, som ju har en 5,5″ skärm. Om man lägger den sida vid sida med en Nexus 6, så är det väldigt tydligt att hemknappen på iPhone är ett problem. Den innebär i praktiken att en mindre del av telefonens yta kan utnyttjas till skärmen. Android – med undantag för Samsung (som visserligen är den största tillverkaren av Android-mobiler) – har inga fysiska knappar, vilket innebär att Nexus kan klämma in en större skärm på i stort sett samma mobilstorlek som en iPhone 6 Plus. För en visuell jämförelse rekommenderar jag ett besök på PhoneArena, där du kan jämföra med fler modeller.

En tråkig sak är priset, och det verkar som om att tiden då Nexus var en billig mobil för utvecklare är över. 64GB-modellen av Nexus kommer ligga på ungefär $700, vilket förmodligen innebär ca 7000kr här i Sverige. Vi har utan tvekan höga priser på vår elektronik. Det ändrar inte på att jag vill ha den här mobilen, och jag kommer vara först i kön att beställa den när den kommer till Sverige.