Nyinstallation

Idag dök det upp en ny dator. Den var visserligen inte till mig, men jag fick i alla fall det stora nöjet att sätta upp den. Jag tycker om att sätta upp nya datorer, och det är ett bra sätt att slappna av lite. Fast ibland undrar om jag inte är lite som en hundvalp, dvs tämligen road av det mesta jag gör.

Men att komma igång med en ny dator har ändrat sig ganska mycket under de senaste åren. För kanske tio år sedan hade det första steget varit att leta upp installationskiva för Windows och fullständigt ignorera ned nedbloatade versionen som fanns förinstallerad. Det var sällan värt ansträngningen att försöka gör något med den annars, vilket är ganska deprimerande.

Detta följdes av installation av diverse drivrutiner, Office, Visual Studio  eller vad som nu behövdes. Efter det var det bara att börja tanka över dokument, musik och diverse grejor som man samlat på sig. Hela processen tog aldrig mindre än en halvdag. Om det inte uppstod några problem.

Kring slutet av Windows Vista och början på Windows 7, så började faktisk mekanismerna för avinstallation bli mer kompetenta, samtidigt som rena Windows-skivor blev mer sällsynta. Istället för en total rensning så handlade det om att gå igenom 30 minuter datoruppsättning följt av en timmas avinstallerande. Där kunde det faktiska installationsarbetet ta vid, och efter att alla dokument var flyttade, så var den där halvdagen passerad igen.

Idag tog det mig 30 minuter.

Dagens installation var på en Macbook Air, och oavsett vad man tycker om dessa,så är de i alla fall tämligen rena när man får dem. Det behövs inget långdraget arbete med att avinstallera skräp som varken är önskvärt eller nödvändigt. Det drar naturligtvis ner installationstiden.

Den stora skillnaden är dock att alla dokument finns på i Google Drive, och det finns verkligen inte någon data att flytta över mellan den gamla och den nya datorn. In med webbläsaren, och sedan är det bara att köra.

Och om inte jag hade blivit tvingad att lägga in Microsoft Office, så hade installationen gått ner på 20 minuter. Förmodligen hade det gått ännu snabbare med en Chromebook.