Notifiera mig… fast inte så mycket

I och med att vi numera är ständigt uppkopplade, så har vi alla möjligheter i världen att vara uppdaterade med vad som händer. Massor av applikationer slåss om att få skicka notifikationer och om att be om din uppmärksamhet. I och med att smarta klockor och glasögon börjar göra sitt intåg, så kommer de bli ännu mer ihärdiga.

Ibland kan det bli lite för mycket. Jag har på senare tid försökt dra ner på mängden notifikationer jag får på mobilen, men det är faktiskt inte så svårt. Mailen var den största boven, men Gmails Prioriterad Inkorg kombinerat med  Label Notifications har hjälpt enormt.

Den prioriterade inkorgen har funnits i ett par år, och är riktigt duktig på att lära sig vilken mail som jag tycker är viktig, och vilken som är mindre viktig. Det gör att Gmail på mobilen inte behöver säga till mig om det inte är just något viktigt. Det gör mig dessutom effektivare när det gäller att plöja igenom inkorgen.

Twitter måste jag säga är lite av ett irritationsmoment. Jag har definitivt inget emot att bli påmind om när någon har nämnt mig, eller när jag får ett personligt meddelande, men Twitter är fullständigt oduglig när det gäller att tala om för övriga klienter om jag redan behandlat en notifikation. Om Twitter säger något till mig, så måste jag klicka bort meddelandet på mobilen, plattan och alla mina datorer. Som kontrast till det kan Google Plus nämnas, som direkt synkar den typen av information.

Notfikationer kan dessutom te sig lite absurda ibland. Facebook tycker om att berätta för mig när någon av mina vänner har kommenterat eller gillat mina kort på Instagram. Det är visserligen trevligt att få reda på det, men Instagram brukar berätta det själv. Och med tanke på att Instagram var tjänsten jag använde för att dela bilden från början, så är det inte så långsökt att anta att informationen från Facebook i de flesta fall är redundant. Eller har jag fel här?

Men samtidigt gillar jag att ha valen. Jag gillar att kunna välja fritt i floran av information, och att berätta vad jag vill bli meddelad om. Jag klagar inte. Varje tjänst arbetar naturligtvis med att framhäva sin egen information, och om jag använder tjänsten så vill jag väl ta del av den?

Absolut vill jag det. Men kanske inte allt på en gång, och det fina är att det står mig fritt att välja.