Nej mamma, jag kan handla själv!

Google har råkat i blåsväder på grund av en femåring. Mamman hade tydligen köp spelet Marvel Run Jump Smash! till honom, men det räckte tydligen inte. Grabben spenderade sedan ytterligare $65 på att köpa saker inne i spelet utan mammans vetskap.

Jämfört med de $6000 som en 8-åring handlade för i ett liknande fall, och som slutade med ett skadestånd på sammanlagt $32,5 miljoner för Apple, så är det här en tämligen liten summa. Men fler är definitivt drabbade, och det här skulle kunna bli dyrt för Google.

Problemet, som Google nyligen har åtgärdat, handlar om att om man har gjort ett köp i Play Store, och sedan gör ännu ett inom 30 minuter, så behöver man inte ange ett lösenord. Det här är naturligtvis något som faller under that’ not a bug, that’s a feature, men om man handlar ett spel och lämnar över enheten till ett barn omedelbart, så är det naturligtvis en brist.

Google har dock, till skillnad från Apple, faktiskt lagt ner energi på att erbjuda en lösning redan som tidigare i form av begränsade profiler. Man kan låta barnen spela på en separat profil som inte har rätt att handla något i Play Store, och i så fall skulle den här situationen aldrig uppstå. Problemet är att de flesta förmodligen inte ens känner till funktionen.

Själv anser jag att småköp i appar är ett otyg. Det är så enkelt att lägga bara några få kronor på att köpa lite diamanter, smurfbär eller vad det nu kan vara. Och sedan ännu några kronor, för det är ju nästan ingenting. Och sedan har man helt plötslig en korträkning som är mer än man klarar av att betala. Det är ännu värre när det handlar om spel riktade till barn.

Samtidigt så går det inte att komma ifrån att det är föräldrarnas ansvar att hålla koll på sina barn, även om det definitivt är lättare sagt än gjort. Vad värre är att många faktiskt inte har koll på hur tekniken fungerar, och vad man kan göra för att skydda sig. Det är inget fel med det, och det finns människor att fråga. Om du inte vet vem du ska fråga, så ställ frågan öppet i någon av de sociala medier som du använder. Oddsen är höga att det sitter någon där som har svaret.