Nästa Nexus

I morgon går Googles utvecklarkonferens, Google IO, av stapeln, och bland de väntade nyheterna finns den nya plattan från HTC, Nexus 9. Jag har varit ett fan av Nexus under flera år, och är inne på både min andra mobil och min andra surfplatta i serien.

Nexus är Googles egen serie av mobiler och surfplattor, även om de inte själva tillverkar några enheter. Hittills har företag som Samsung, LG och Asus byggt enheterna, men gemensamt för dem är att de erbjuder en ren Google-upplevelse. Det skiljer sig från en ren Android, då Android i dess open source-form helt saknar den täta integrationen med Googles tjänster som vi är vana vid.

Namngivningen av Nexus-enheterna har varit en aning förvirrande, då mobilerna (i alla fall de senaste två) har fått sitt namn efter den ordningsföljd som de släpptes. Den senaste i raden är Nexus 5. Å andra sidan har plattorna fått namn efter storleken på skärmen – Nexus 7 och Nexus 10 – och 7:an som kom 2012, släpptes i en ny version 2013. Det innebär också att Nexus 6 är den sista mobilen som kan följa den kronologiska namnstandarden innan de två krockar.

Samtidigt så spekuleras det i att Google kommer lägga ner Nexus-serien, i och med att de lanserar Android Silver. I den serien kan alla tillverkare av androidmobiler delta, förutsatt att de också släpper dem med en ren Google-upplevelse. Om det blir populärt bland tillverkarna eller inte återstår och se, men Nexus har ytterligare en fördel: Priset.

I dagsläget går en Nexus 5 på under 3000:- och en 7″ platta under 2000. Det är långt under vad en jämförbar mobil från de flesta andra märken kostar, och det gör den tilltalande. Samtidigt har det knappast varit någon storsäljare, då den mestadels riktat sig till nördsegmentet, och inte direkt marknadsförts. Men det finns hittills inga indikationer på att mobilerna i Android Silver skulle få en prissättning som Nexus.

Jag har förstår inga förhoppningar om att en ny Nexus-mobil släpps under Google IO. Det är för tidigt, och om den kommer alls så lär det bli till hösten. Men det jag håller tummarna för är att Nexus 6, när den väl kommer, blir en enhet med en 6″ skärm. En sådan skulle kunna ersätta båda mina nuvarande enheter – Nexus 5 och Nexus 7 – då jag ärligt talat inte använder 7:an speciellt mycket längre.

Skärmen på 5:an är tillräckligt stort för de flesta saker jag vill göra, och i och med att jag alltid har den med mig, så är det inget extra moment att plocka fram den. Det den är mindre bra på är att ha anteckningar för föredrag, då en större skärm gör det enklare om man bara vill kasta en snabb blick.

En 6″ mobil hade dock varit fullt tillräcklig, är därför hoppas jag innerligt att vi kommer att få se en sådan i höst… Och om inte 6″, så i alla fall 5.5.