Mobil dator

Jag har en dröm om framtiden. Jag funderar på hur våra mobiler blir allt mer kraftfulla, och hur de idag är extremt mer kompetenta än datorerna vi använde för bara några år sedan. Vore det inte fantastiskt trevligt om vi helt enkelt hade med oss mobilen till jobbet, dockade den till skärm, tangentbord och eventuellt mus, och sedan använde den som vårt primära arbetsredskap?

Redan idag är det många som avstår att köpa en dator till hemmet och håller sig till en iPad eller androidplatta, även om jag inte känner till någon förutom Stefan Svartling som uteslutande kör en iPad även professionellt. Men en mobil är generellt sett inte mindre kraftfull än en platta, och varför skulle inte en mobil kunna klara de flesta arbetsuppgifter? Speciellt inte om man som jag jobbar nästan uteslutande med webbaserade applikationer.

Jag tänkte göra ett försök. Under en vecka ska jag köra min Nexus 5 som min enda dator. Jag behöver förbereda mig lite, och jag har beställt en slimport-adapter, så att jag kan koppla in den till en större skärm. Tangentbord och mus finns stöd för i Android, och jag jobbar med Google Apps som mitt primära arbetsredskap, så det känns inte som om att det skulle vara oöverstigligt.

De två problemen som jag ser direkt är bild- och videoredigering. Bilder kommer jag med all säkerhet kunna lösa, men video är värre. Jag använder idag Youtubes editor för mina vloggar, även om jag normalt inte gör något mer avancerat än att lägga på ett intro och ett outro, men den är inte tillgänglig mobilt. Det är deprimerande att erkänna, men videoredigering är ett område där utbudet på Android är ganska patetiskt. Men jag ska nog hitta en lösning.

Någon vecka eller två för att få allt jag behöver och läsa på lite, sedan kör vi. Jag kommer hålla er uppdaterade.