Min favorit

Webbdesign är roligt, och det blir naturligtvis extra roligt när man har tämligen fria händer. Majoriteten av det jag gör är i WordPress, vilket är en helt fantastiskt plattform för de flesta syften, och som samtidigt är väldigt lättanvänd.

En frustration vad gäller webbdesign har varit det här med favicon, den där lilla ikonen som visas i fliken på webbläsarfönstret (beroende på webbläsare) och i en bokmärken. En gång i tiden så gjorde man ikon, 16×16 pixlar, och sedan var det bra. Med tanke på alla nya enheter med massvis av kapacitet och en oändlig (ok, inte riktigt) upplösning, så behöver man faktiskt lägga ner lite tid på det. Nej, det är inte strikt nödvändigt, men det ger den där lilla extra touchen till sidan.

Turligt nog så finns det praktiska verktyg som kan hjälpa till. Real Favicon Generator tar en bild som du laddar upp – helst en kvadratisk bil i hyfsat upplösning – och gör lite magi. Resultatet är ett tjugotal bilder i olika upplösning med tillhörande kod. Där finns stöd för de vanliga webbläsarna, iOS och till och med Windows Phone.

Webben är tämligen fantastisk, och man blir allt som oftast påmind om att man sällan har problem som ingen annan har haft tidigare. För det mesta finns lösningarna där ute, bara man tar sig tid att leta.