Låst till Samsung

Efter att ha tittat på Samsungs event på Mobile World Congress igår, så är det väldigt tydligt att Samsung vill vara ett Apple, och bygga sitt eget inlåsta ekosystem. Att stänga ute alla andra. Jag kan inte se det som något annat än en dålig idé för konsumenten. Men Apple har lättare att komma undan med det, för till skillnad från Samsung så bygger de inte på ett operativsystem som folk förväntar sig ska vara (någorlunda) öppet.

Gear Fit verkar exempelvis vara extremt intressant. Den är stilfull och den inbyggda pulsmätaren skulle jag definitivt vilja ha. Tyvärr trillar den snabbt bort, då Samsung beslutat att den bara ska fungera ihop med andra Samsung Galaxy-enheter. Jag kommer inte köpa en Samsung-mobil så länge de envisas med att fylla den med bloatware. Det kan ju dock bli ändring på det, då Google enligt uppgift försöker få Samsung att hålla igen lite, och en domstol i Sydkorea beslutat att förinstallerad mjukvara på smartphones måste kunna avinstalleras.

Inte helt oväntat så kommer Galaxy S5 ha en fingeravtrycksläsare. Alla som reflexmässigt jämför vad Samsung gör med vad Apple redan har gjort, kommer naturligtvis skrika ”KOPIA”, men det finns faktiskt ett par viktiga förbättringar jämfört med vad som finns på iPhone 5S. Den viktigast är förmodligen möjligheten till mobila betalningar. En del av lagringsutrymmet avsätts för säker information, såsom kortuppgifter, och den är bara åtkomligt med hjälp av fingeravtryck. Det gör att mobilen faktiskt kan komma ett steg närmare att vara en fungerande betallösning.

På det hela så tror jag inte att det blir någon S5 för mig ändå. Alla tramsiga funktioner som man tryckt ganska hårt på i S3 och S4, var inget som man egentligen tog upp under presentationen. Det är bra, men det betyder ju inte att de inte finns där. Förmodligen finns det ett ”golf-läge”, och vem vet om inte ögonavkännaren finns där också.

Men om Samsung kan hålla igen på allt trams, så skulle de mycket väl bli intressanta för mig. Inte än dock, men tydligen är jag i minoritet. Samsung har ju ändå kring 200 miljoner användare runt om i världen och är helt klart den största tillverkaren av Androidmobiler.