Koda för nybörjare

Min son är enormt aktiv framför datorn, och har – eventuellt med en liten knuff från mig – uttryckt intresse av att lära sig programmering. Det är svårt att inte tycka det är kul, och naturligtvis ska jag hjälpa honom.

Problemet är att jag inte är säker på var jag sk börja. Det strukturella tänkandet när man programmerar är något som jag har med mig sedan sådär 25 år tillbaka, även om jag kanske inte nyttjar det så ofta längre. Men att lära ut det är en helt annan sak.

Naturligtvis är ”Hello world” obligatoriskt att bygga, men det är inte någon enorm utmaning, förutsatt att man inte skriver det i Brainfuck, eller något annat absurt språk. Men jag är faktiskt inte säker på vilket språk jag vill att han ska börja med heller, eller vilket som är lättast att lära sig.

PHP är tämligen enkelt, och att börja med webbutveckling är ju inte fel. Risken är ju dock att det blir svårare att få översikt eftersom det även kräver en förståelse för html.

C# är enormt kraftfullt, och tämligen framtidssäkert. Det har dessutom en bra struktur som kanske kan vara hyfsat lätt att lära sig, speciellt om man kombinera med de visuella elementen i Visual Studio. Visual Studio Express är ju dessutom gratis.

Java är en idé, men nackdelen är att jag inte kan det själv. Samtidigt kunde det ju vara en kul utmaning att lära sig tillsammans.

Nej, det blir till att lägga några kvällar på att förbereda det här nu.