H2… oh crap…

Att vara ute och springa är för mig en högst digital aktivitet. Mobilen följer naturligtvis alltid med – vad vore en träning utan ljudböcker eller podcasts – och jag är glad att det numera finns träningsarmband som har plats för fullvuxna mobiler. Efter det ska pulsbandet sättas på och kopplas upp, följt av mer självklara saker som smartklocka och bluetoothurar.

Det här är egentligen inga som helst problem. Det kan låta mycket, men processen tar inte mer någon minut. Nackdelen är när väderleken uppför sig fientligt och regnet öser ner över en. Det är ett irritationsmoment när den blöta jackan registrerar tryck på klockan och ljudboken börjar pausa eller hoppa, och det är inte utan att man kan bli lite nervös för sina prylar ibland.

Det här med vatten i kombination med teknik är inte en speciellt bra idé. Kaffemuggar som välts över tangentbord och bärbara datorer, samt mobiler som trillar ur bakfickan och landar i toaletten är saker som dyker upp i våra flöden till och från. Det är något vi kan le sympatiskt åt när det händer andra och som vi får panik över när det händer oss själva.

Men faktum är att mycket av den teknik vi använder till vardags – våra mobiler – blir allt bättre på att överleva det här. De stora flaggskeppen från Apple, Samsung och Google har idag minst en IP67 rating, vilket gör dem ganska tuffa.

IP står för International Protection och är en standard som tagits fram av IEC. De två siffrorna som följer talar om hur väl enheten står emot damm och partiklar respektive vatten.

En mobil med rating IP6x innebär att den är helt och hållet skyddad mot damm och partiklar, vilket de flesta mobiler har haft under ganska lång tid.

Den andra siffran är mer intressant. IPx7 innebär att mobilen är vattentålig i viss mån. Den ska klara att ligga 1 meter under vatten i upp till 30 minuter. IPx8 – som Samsung Galaxy S8 har – innebär att den ska klara ner till 1,5m i 30 minter.

Det här är väldigt positivt förstås. Det innebär att de flesta småolyckor som involverar vätska förmodligen inte kommer innebära att du omedelbart behöver shoppa efter en ny mobil.

Samtidigt bör man ha i åtanke att slag, stötar och allmänt slitage kan påverka vattenskyddet, så att bada med sin S8 är förmodligen en dålig idé oavsett. Däremot så känner jag mig ganska trygg med att kunna ta med mig mina prylar när jag tränar… för allvarligt talat. Vad skulle alternativet vara?