Facebook Home – På Android

NotificationsIdag hade Facebook sitt aningen hemlighetsfulla event: ”See our new home on Android”. Det spekulerades mycket om att det här skulle vara den beryktade facebooktelefonen. Det var det inte, men andra var närmare sanningen: En ny launcher till Android. Ett sätt att integrera Facebook ännu tätare i din mobil. Notifieringar blir tillgängliga redan på låsskärmen, och med ”Chat heads” kan du flytta med dig dina chattar vad du än pysslar med.

Appen släpps i Play Store den 12 april, men till att börja med bara till ett par olika mobiler, inklusive HTC First, som kommer att vara den första mobilen med Facebook Home förinstallerat. Ett intressant avsteg från vad jag hade uppfattat som HTCs nya inriktning: Att satsa på EN mobil, HTC One.

På det hela taget känns det intressant, även om jag inte är säker på att jag vill ha Facebook som en sådan intim del av min mobilupplevelse. Jag hänger mer på Twitter än på Facebook, och jag jobbar hårt med att bli mer aktiv på G+.

Men oavsett vad man tycker om Facebook, så är det här intressant ur ett annat perspektiv: Home släpps på Android, inte på iOS. Det är visserligen inte så konstigt, i och med att funktionerna i Home inte hade varit möjliga att genomföra på iOS. Apple har – på gott och ont – tämligen hårda restriktioner när det gäller vad som går att göra till iOS, vilket i mitt tycke gör att de sprungits om av Android.

Android har alltid fått ligga lite efter i apputvecklarnas prioritering, och även när det gäller Android. Facebook Home säger att företaget numera ser Android som en prioritet, och iPhone-användarna kommer att lämnas ute i kylan.