En ny betallösning?

I Ars Technica kan vi idag läsa att det finns appar på Google Play som innehåller kod som gör att de i hemlighet gräver digital valuta, såsom BitCoin. Om någon tycker att den meningen känns underlig så beror det på att jag har svårt att uttrycka den på svenska, då digitala valutor inte riktigt letat sig in i mitt svenska ordförråd ännu.

Den digitala valutan fungera så att man kan gräva (mining) ny sådan, genom att lösa algoritmer som blir successivt svårare. BitCoin, som varit med ett tag, är synnerligen svårt att gräva fram numera, medan de lite nyare fortfarande går att hantera. Med tanke på att BitCoin varit upp i $1000 och vänt kan man förstå att det är lukrativt att vilja lura till sig fler, med den här typen av appar.

Men ponera att man överförde det här tankesättet till ett faktiskt kontrakt. Våra datorer används ytterst sällan till sin maxgräns, och tur är väl det. Samtidigt så står de ofta oanvända under långa perioder. Vad skulle hända om man istället betalade för mjukvara, media eller vad som helst med processorkraft, istället för med pengar, eller i alla fall en del av priset, och att dessa användes till att gräva digital valuta till säljaren?

Rent praktiskt hade systemet kunnat lämpa sig för mjukvara, då den extra programvaran som behövs för att gräva skulle kunna skickas med, men det hade kunnat gå att koppla till någon form av digital plånbok som kunde användas vid transaktioner av fysiska varor också. Vid köp bygger man helt enkelt upp en skuld av processorkraft som sedan betalas av när datorn ändå står oanvänd.

Idén att utnyttja oanvänd datorkraft är inte ny. Redan i slutet på 90-talet körde jag SETI@home för att hjälpa till att leta intelligent liv i universum, och nu senast släppte HTC sin Power To Give, där en mobil kan användas för att analysera forskning kring exempelvis cancer, Alzheimers eller AIDS. Varje enhet kan inte göra mycket, men tillsammans med tusentals andra, så kan den definitivt göra skillnad.

Idén att använda processorkraft för att betala för sig är kanske inte så nobelt som att bota cancer, men det gör den inte nödvändigtvis dålig. För min egen del är det här en av sakerna som jag aldrig kommer ha tid att göra något av, men kan hända någon annan kan. En länk till det här blogginlägget hade uppskattats i så fall. 🙂