Idag gick EU-domstolen rakt emot sans och förnuft, och beslutade att Google i vissa fall måste ta bort länkar till information om privatpersoner. Det hela grundar sig på ett fall med en man från Spanien vars namn resulterade i bland annat en gammal artikel som belyste en skatteskuld. Efter att ha misslyckats med att få tidningen att ta ner artikeln – som för övrigt var sann – så vände han sig till Google, och senare till domstol. Märk väl att informationen som länkas till fortfarande finns kvar, men man gör det svårare att hitta till den.
Domen säger visserligen att det bara är under vissa omständigheter som sökmotorer (inte bara Google) behöver gå privatpersoner till mötes när det gäller att radera länkar, men det här är väldigt beklagligt. Det är ännu ett fall där man i viss mån gör sökmotorn ansvarig för innehållet den länkar till.
Google tillhandahåller idag en tjänst där upphovsrättsinnehavare kan begära att få länkar nedtagna om de pekar på piratkopierat material, som definitivt har missbrukats redan. Men även om den inte missbrukades, så finns det fortfarande ett problem. Länkar innehåller ingen information – skyddad, känslig eller vad som helst – och även Pirate Bay-rättegången visade att vi sedan länge har passerat den gränsen, så är det lika deprimerande varje gång vi går ett steg längre ifrån ett öppet internet.
Det här är ett sådant steg.