Dash – Drive Smart

Jag kör mycket. I och med att jag pendlar så blir det sådär 60 mil i veckan, och då vill man naturligtvis göra det så miljövänligt som möjligt. Det finns flera anledningar men om man ogiltigförklarar alla andra, så är det i alla fall bra för en själv. Minskade utsläpp innebär normalt minskade bränslekostnader, vilket är bra för ekonomin.

Dash – Drive Smart är en app som tar gamification till körningen, och ger en poäng från 1 till 100, beroende på effektivt man kör. Den håller koll på saker som hastighet, motortemperatur, motorbelastning, accelerationer och inbromsningar för att ge ett så bra resultat som möjligt.

Data får den via en ODB-adapter som man får köpa separat. De finns att få från ca en hundralapp och uppåt, och man pluggar in den i det ODB-uttag som finns som standard på i stort sett alla moderna bilar. Det är samma system som verkstaden använder för att läsa av motorfel och annat, något som Dash också klarar av.

Jag älskar sådana här idéer. Små innovativa system som kan förbättra för oss i vardagen, och samtidigt göra det lite roligare. Dash kan potentiellt hjälpa oss att bli bättre förare, om man väljer att de det en chans.

Nog är Dash långt ifrån perfekt än – stödet för bland annat bränslepriser utanför USA finns inte – och bränsleförbrukningen på dieselbilar, vilket jag kör, är rent ut sagt felaktig. Men det är problem som man jobbar på, och supporten har varit snabb att svara på mina frågor. Det ska bli jättespännande att se vart det bär.

Dash finns till Android och iOS och är i dagsläget gratis. Själv har jag naturligtvis testat Android-versionen.