Captain, incoming messgage

Ett av Facebooks uppenbara, om än ej uttalade mål, verkar vara att släppa så många appar som möjligt kring sin tjänst. I förra veckan meddelade man att man skulle plocka bort meddelanden ur den vanliga Facebookappen, och istället hänvisa användarna till Facebook Messenger.

Och sedan blev internet upprört. Det är inte så svårt att göra internet upprört, eftersom det består av miljoner människor med olika intressen, och man kan vara tämligen säker på att någon kommer vara upprörd oavsett vad man gör. Som alla vet låter upprörda människor mer än nöjda människor, och speciellt om det handlar om Facebook.

Personer som är upprörda över Facebook brukar falla i en av tre kategorier: 1) De som kommer sluta använda Facebook efter den här ändringen, 2) de som avslutade sitt konto på Facebook för länge sedan och är extra nöjda med det nu, och 3) de som aldrig skaffat ett Facebook-konto, aldrig kommer göra det och anser att alla som använder Facebook är idioter.

Själv är jag ganska nöjd med det beslutet. Jag har visserligen använt Facebook Messenger ganska länge, och jag måste säga att Android-versionen är enormt bra, speciellt sedan man införde chatheads för något år sedan. Visserligen tycker jag ännu bättre om Hangouts, men eftersom jag är Google fan boy, så är det inte säkert att jag uttalar mig helt objektivt. Troligen gör jag det, men det är inte säkert.

Men floran av meddelandeappar börjar bli ganska överväldigande. På min mobil kör jag Hangouts, Facebook Messenger, Skype, WhatsApp och naturligtvis vanliga sms. Just nu pendlar jag mellan att köra sms i Sliding Messaging och i Hangout. Jag lutar åt Hangout, eftersom Sliding Messaging har blivit lite segt.

Problemet är att jag inte alltid är säker på vad jag ska använda för att kontakta folk. Varje system dras med sina problem , och på något vis måste jag alltid försöka ha i huvudet vad jag tror att mottagaren föredrar, eller var det är mest troligt att jag får tag på denne. Hade jag fått välja själv, så hade det förmodligen blivit Hangouts, men då måste jag veta vem som har det installerat.

På något vis blir Facebook Messenger det jag faller tillbaka på. Det är inte en dålig backup, men även om jag gillar funktionen så finns det ändå någonstans i bakhuvudet att det här kanske inte är det sätt som mottagaren vill bli kontaktad. Det är i alla fall inte vad jag föredrar själv. Men det är i alla fall det näst bästa.