Bort från utsikten

Jag har förmånen att jobba på en arbetsplats som inte låser sig till en enda typ av maskin. Vi kör visserligen med en Windows 2008 server i botten, men vill du köra med exempelvis en Mac som klient så är det helt ok. Nämnas bör är att jag också har förmånen att mer eller mindre besluta om att det ska vara på det viset. Men det är rimligt. Fortnox International bygger mjukvara som körs i din webbläsare, så varför skulle operativsystemet på våra egna klienter spela någon roll.

Jag skulle själv aldrig ge mig på att använda en Mac. Jag har någon form av irrationell aversion mot allting som har en Apple-logga… och min iPad räknas inte, eftersom mitt manliga läderfodral döljer den mesiga baksidan – och loggan – helt och hållet. Men jag skulle aldrig skaffa mig en Mac som arbetsdator. Be mig inte att förklara varför, men det kommer inte att ske. Jag kör Windows. Jag gillar Windows.

Jag skulle vilja säga att jag är en av de få som aldrig haft något direkt problem med Windows Vista, men jag får höra det så ofta av andra att jag börjar undra om det någonsin fanns ett problem. Egentligen spelar det ingen roll. Windows 7 har varit med oss i två år, och snart kommer Windows 8. Men varför känner jag ändå att jag vill prova något annat? Varför inte Linux?

Android är förmodligen boven i dramat. Jag är inne på min tredje Androidmobil (HTC Sensation), och det känns oerhört lockande att köra någon Linuxdist på heltid, snarare än att bara göra det som en hobbyverksamhet. Men det finns hinder.

Jag kan förmodligen ersätta Visual Studio. Jag använder den mestadels som en editor i alla fall, så det ska inte vara några problem. Open Office ska vara väldigt kompetent, så mitt Office-paket skulle nog kunna få en ersättare också, särskilt om jag kombinerar det med Google Docs.

Men Outlook då? Det program som för min del har varit det centrala programmet för att hantera kalender, kontakter och email under nära 15 år. Det program som är det första jag klickar på efter att min dator har startat. Vad ska jag ersätta det med? Ironiskt nog skulle det förmodligen gå bäst på jobbet eftersom vi kör Google Apps där (även om jag inte är speciell förtjust i Googles kontakthantering), men hemma ligger en Exchange-server och tuggar i bakgrunden. Så vad finns det för AD/Exchangekompatibla klienter till Linux?

Dags att ge sig ut på jakt…