Att roama runt i Norrland

Idag har EU-parlamentet röstat igenom ett antal reformer till telekomlagen, med ett par förändringar som förhoppningsvis bådar väl. Den första, och viktigaste, av dem är nätneutraliteten.

Principen om nätneutralitet är oerhört viktig för internet, och säger, för att citerar Jeff Jarvis, att all bits are created equal. Det innebär att en operatör inte får göra skillnad på olika typer av trafik, vilket kan ha stora effekter i de fall då operatören själv tillhandahåller tjänster i sitt eget nät. Ett bra exempel är teleoperatörer som stryper tillgången till tjänster som Google Hangout och Skype, då de konkurrerar med den vanliga samtalstrafiken.

Det här är upplyftande, även om det finns frågor kvar att utreda. I USA gick det inte riktigt så bra kring utredningen av nätnetraliteten för ett tag sedan, då FCC, myndigheten som styr telekom i landet, gjorde en jätteblunder som i slutänden gjorde det omöjligt för dem att styra över operatörerna på det viset. S bra gjort, EU!

En annan del i paketet som röstades igenom tar död på möjligheterna för operatörer att ta ut roaming-avgifter inom EU. Det är den extra kostnaden som man som användare får betala om man är utomlands och surfar, och som gett massor av rubriker i aftonpressen kring tjänstemän som surfat för tiotusentals kronor på semestern. Avgifterna har blivit avsevärt mycket humanare de senaste åren, men är fortfarande fullständigt orimliga. Men efter 2015 ska det vara slut med dem, även om en ”avgift för rättvis användning” ska införas istället. Vad nu det betyder.

Men det här med roaming är intressant. Utan möjlighet till roaming, så skulle mina resor bli avsevärt mycket tråkigare. Jag har normalt datatrafiken på, och helst vill jag ju kunna ta emot samtal på mobilen även om jag befinner mig i exempelvis Tyskland. Anledningen till att jag kan göra det, är att de tyska operatörerna slussar vidare min trafik.

Men Tyskland är inte den enda platsen där min hemmaoperatör inte har täckning. I Sollefteå, där min svägerska bor har jag också problem, och varje gång vi åker på besök så får jag ladda ett kontantkort från Telia. Det får den aningen absurda effekten att jag i stort sett kan garanteras bättre total täckning i vilket annat land som helst, än vad jag kan få i Sverige, och det vore naturligt att kunna roama även inom landet. Är det inte något som vi borde kunna förvända oss?