Är fjärrkontrollen död?

”Alla” vet att vi inte tittar på TV på samma sätt som vi gjort tidigare, och definitivt inte i vår familj. Det betyder däremot inte att vi inte använder TVn. Nej då, den finns fortfarande där, och även om den inte är igång varje kväll, så är den det tillräckligt ofta för att den ska ha en berättigad plats.

Men samtidigt så fyller den ingen annan funktion än att vara en skärm, och de ytterligare komponenter som finns inbyggda står ständigt oanvända. All media som vi konsumerar är från någon strömmande källa, och det gör dessutom fjärrkontrollen tämligen meningslös.

Vid uppstart hamnar man på HDMI1, och där sitter en Chromecast. Någonstans där tappar fjärrkontrollen sin funktion, och tillbringar sedan resten av kvällen på vardagsrumsbordet. Visst kan den vara användbar för att justera volymen, men det går lika bra att göra direkt från Chromecasten, via mobilen.

Fjärrkontrollen som den sett ut sedan tidernas begynnelse bygger på att man har ett begränsat antal kanaler att välja mellan. Man väljer kanal, och sedan tittar man på vad som än visas där. Förhoppningsvis har man gjort ett aktivt val, men det är inte alls säkert. Det sinnesslöa zappandet kanske fortfarande förekommer, men det är ett utdöende sätt att konsumera media.

Med det behöver fjärrkontrollen förändras eller försvinna. Apple har naturligtvis tagit fasta på det, och den fjärrkontroll som följer med Apple TV (och som kan användas med de flesta andra Apple-prylar) är tämligen minimalistisk. Den är dessutom fullständigt värdelös om det du vill se på inte dyker upp tämligen omedelbart i gränssnittet.

Att navigera ett virtuellt tangentbord med Apples fjärrkontroll för att kunna söka efter det du vill ha är inte direkt någon hit. Det man lyckats åstadkomma är något som visserligen ser bättre ut än en traditionell fjärrkontroll, men bara är enklare att använda på grund av att den har färre knappar.

Nej, Google är på rätt spår med Chromecast. Möjligheten att via mobilen eller datorn tala om för en skärm vad det är man vill titta på är utan tvekan rätt väg att gå, och det löser problemet med hur man ska hitta innehållet också. Om vi på samma sätt kan starta den där skärmen som sitter på väggen också, så kan fjärrkontrollen äntligen gå i graven.