All Google, all Now!

Google Now är en tjänst från Google som visar tydligt på hur mycket internetjätten vet om dig. Genom att exempelvis hålla koll på din position och din kalender, så kan inte inte bara påminna dig om när det är dags för nästa möte, utan även när det faktiskt är dags för att åka. Google Now håller koll på sidorna du besöker och talar om när de uppdateras.

Det finns en del som skräms lite av det här, och kanske drar öronen åt sig lite. Själv älskar jag det. Faktum är att jag anstränger mig lite extra för att se till att Google vet lite extra om mig. Tyvärr är Google Now inte så användbar i Sverige som jag skulle vilja, men den blir ständigt bättre.

Det är kanske ingen hemlighet att jag är Google fan boy. Inte på det otrevliga sättet, där jag kontinuerligt hackar på allt annat… i alla fall inte alltid. Men jag uppskattar vad jag får ut av Google. I höstas uppgraderade jag i vilket fall från en Google Nexus 4 till en Google Nexus 5. Den kom med Android KitKat förinstallerad, men inte nog med det. Den kom med en väldigt Google Now-fokuserad launcher, med röststyrning som får Siri att skämmas. ”Ok Google”, är allt som behövs för att den ska vakna, och den fungerar riktigt, riktigt bra. På engelska.

Döm om min besvikelse när det visade sig att launchern inte släpptes till övriga mobiler, inte ens till övriga Nexus-modeller. Jag har en Nexus 7-platta som jag också ville uppgradera, men tji fick jag. Det är inte så att launchern som kom med Nexus 7 är dålig, men jag gillade den nya i Nexus 5.

Men den som väntar på något gott och allt det där, kan numera hämta ner Google Now Launcher från Play Store, så numera är min platta också ett steg närmare Google. Än så länge är den dock endast tillgänglig för Nexus och för Google Play Edition, dvs mobiler med stock android.