Dröm om monster när du somnar ikväll

Jag har haft en slö helg. Eller, i själva verket har det inte varit några problem att fylla timmarna med saker att göra, men det var den enda helgen fram till oktober som vi inte har haft något planerat. Därför tog jag chansen att lägga ett antal timmar på att skriva.

Kapitel 17 är ganska klart. Med ganska klart innebär det att jag kommer att publicera det när Ann-Louise har korrekturläst det, men jag kommer också markera det som ett av de kapitel som jag kommer vilja förlänga till den slutliga versionen av boken. Säger man ”version” om en bok? Kanske är jag lite skadad av mina år som datanörd.

Med huvudet fullt av tankar gick jag och lade mig, vilket hade en definitiv effekt på mina drömmar. Det var en surrealistisk upplevelse, som drömmar så ofta är. Verkligheten var på något sätt konstgjord. Molnen var symmetriska och såg ut att ha klippts ut ur frigolit efter samma mall. Och naturligtvis fanns det monster. Inte nödvändigtvis monster med klor och tänder, även om de fanns där också. Drömmar om monster är bra, och deras sätt att agera kan ge mig användbara uppslag till hur jag vill att ”monstren” ska vara i Gainea.

En bra berättelse kräver en intressant konflikt, och den behöver alla typer av monster. De sinnesslöa monstrena som inte lever för något annat än att förstöra. och de eftertänksamma monstren som faktiskt planerar förstörelsen. De behöver som sagt inte ha tänder och klor, men de är fortfarande monster. Monster med motiv är mer skrämmande än monster som bara går bärsärk.

Mina monster kommer ur mina tankar och min fantasi, men mina drömmar kan ge mig insikt i hur de fungerar. Ibland får jag fram något som jag kan föra in i berättelsen omedelbart, och ibland får jag arkivera det för något annat projekt. I natt drömde jag fram händelser och dialog som jag inte kommer att kunna använda förrän i tredje eller fjärde boken om Gainea. Det är lång väntan, men boken jag skriver nu innehåller saker som haft bakhuvudet i över tio år. Den som spar, han har…