Tänk er en värld utan kulturella gränser

TorrentFreak rapporterar att Netflix enligt uppgift har 200.000 abonnenter i Australien. Det kan visserligen tyckas vara ganska få – särskilt med tanke på att Sverige börjar närma sig en miljon användare – men det är ganska bra, med tanke på att Netflix inte ens finns i Australien. Det handlar om användare som kör VPN-tjänster för att fejka sin plats, och därmed kunna ta del av Netflix utbud.

Artikeln är väldigt bra, och jag rekommenderar er att läsa den, men sammanfattningsvis handlar det om att Netflix inte fungerar i Australien, på grund av att de studios som säljer innehåll till Netflix har exklusiva avtal med distributörer i USA. Australien är långt ifrån ensamma om det här problemet. Sverige har ett väsentligt mycket mer sparsamt Netflix-utbud än exempelvis USA, men vi har i alla fall Netflix.

Den här typen av monopolistiska och konsumentfientliga avtal härstammar från en värld där fysiska gränser betydde avsevärt mycket mer än de gör idag. Internet har öppnat de kulturella gränserna på ett sätt som inget annat någonsin lyckats med, och vi vill och kan ta del av samma filmer, tv-serier och musik som alla andra. Och vi vill vara en del av den kulturella debatten omkring dem.

Det här är ännu ett exempel på hur traditionella mediaföretag slåss, gärna under bältet, för att hålla fast vid affärsmodeller som inte längre accepteras av konsumenten. Det är samtidigt ett bra exempel på vad som händer när marknaden vägrar anpassa sig till hur användaren vill konsumera innehåll. Man hittar helt enkelt andra vägar att få det man vill ha.

Och märk väl, man har inga som helst problem med att betala för sig.