Ett stort hål i Netflix

Jag älskar Netflix. Faktum är att det är den enda filmtjänsten som jag abonnerar på just nu, och det inkluderar traditionella tv-kanaler som gärna får försvinna för min del. Att en leverantör väljer tiden som jag ska konsumera deras innehåll är ett tämligen omodernt sätt att se på saken. Men, det är en annan diskussion.

Netflix med alla sina fördelar har ett hål, och jag talar inte om att det finns mycket innehåll som saknas. Det är naturligtvis ett problem att olika avtal binder upp material geografiskt, och i många fall inte görs tillgängligt för Netflix alls, men det är en annan kamp. Nej, jag talar om funktionen som lockade över mig till Google Music – Möjligheten att synka upp min egen musik och stream den. Som jag önskar att Netflix kunde erbjuda något motsvarande för film och tv-serier.

Jag har varit en ivrig filmsamlare genom åren, en hobby so tog fart när dvd gjorde sitt intåg på marknaden. Jag har skivor för flera hundra tusen, och fram till i somras var de metodiskt ordnade i bokstavsordning och efter genre. Jag har däremot inte använt skivorna för att titta på under en ganska lång tid. Den vanliga proceduren var att köpa en skiva, rippa den och lägga på ett NAS. Inte för att sprida den, men för att förenkla min egen konsumtion.

Filmbolagen gör det inte lätt att rippa filmer. Inte nog med att deras material är nedlusade med drm, de har dessutom lobbat fram lagar som gör det olagligt att ta sig runt kopieringsskydd, trots att kopiering för privat bruk är något som är skyddat enligt lag. Det gör dessutom att Dudleys… jag menar Copyswedes… existens lämnar en synnerligen besk eftersmak.

Musikindustrin har sedan länge insett att mp3:or är något som folk har och använder, och möjligheten att använda Google för att mellanlagra sina egna rippade skivor har mig veterligen inte väckt någon större uppmärksamhet. Förutom jubel från användarna då.

Något säger mig att filmindustrin inte skulle ta en motsvarande funktion lika lättvindigt. Av någon anledning verkar de göra en grej av att konstant motarbeta och göra det komplicerat för sina egna kunder. Den trista sanningen är att jag egentligen inte vill att Netflix implementerar en synkroniseringsfunktion, hur mycket jag än hade velat ha den. Jag är rädd att upphovsrättsindustrin omedelbart skulle komma efter dem med dragna vapen. Jag tycker för bra om Netflix för att utsätta dem för det.