Att svänga med piratflaggan

Jag svänger i mina åsikter ibland. Inte så ofta, men ibland. För ett antal år sedan var jag passionerat emot SVT och public service. I mina ögon visade de mestadels trams, och vem bryr sig om statsfinansierad tv i alla fall? Det var ju i vilket fall ingenting som jag var intresserad av.

Men sakta men säkert blev jag tvungen att ändra mig på den frågan. Vänner och nätdebattörer fick mig att inse värdet av public service som koncept, även om jag fortfarande anser att evenemang såsom Melodifestivalen, fotbolls-VM och annat som faktiskt är rent kommersiellt till just kommersiella kanaler. Det är inget som SVT borde lägga tid och pengar på. Public service bör fortfarande vara där för att lyfta samhällsfrågor, och för att kunna ge en (någorlunda) objektiv bild av samhället av politiken.

Förutom att de skiter högaktningsfullt i det.

För er som tittade på partiledardebatten idag noterade kanske att man valt att utestänga ett parti som faktiskt har två mandat i EU-parlamentet, nämligen Piratpartiet. Man motiverar detta med att man inte skulle diskutera EU-frågor, vilket naturligtvis kan tyckas märkligt då det faktiskt bara är tre veckor till just EU-valet. Det ligger visserligen i linje med media i allmänhet, som verkar betrakta EU-valet som någon slags opinionsundersökning inför riksdagsvalet.

Jag röstade inte pirat i förra EU-valet, och inte heller i riksdagsvalet. Sedan den dagen jag fick mitt första röstkort, så har det stått samma parti på valblanketten. Moderaterna. Även här har jag svängt i mina åsikter, och idag skäms jag när jag ser vad jag röstat fram.

I EU-valet den 25:e maj kommer jag rösta pirat. Jag behöver inte står för allt i deras partiprogram, men jag vet i alla fall att jag inte kommer att skämmas efteråt.