En bra domän

När jag och de andra på Northern Sky började diskutera namnet på företaget, så vände vi oss inte i första hand till Alla Bolag, eller Bolagsverket. Att söka efter befintliga bolags exakta namn är visserligen inte allt, eftersom likartade namn med ungefär samma verksamhet kan också utgöra ett hinder, men man har alltid lite möjligheter att vara flexibel. Nej, det första steget var att kolla om det fanns en bra domän ledig, och jag tror det är allt fler som gör på det viset.

Faktum är att domänen är viktigare än det egentliga bolagsnamnet, eftersom den ofta är tätt förknippad med varumärket man knyter den till. I ett tidigare bolag som jag var med och startade var domänen helt och hållet det som låg till grund för bolagets namn. Efter att Bolagsverket hade avvisat vårt första namnförslag arbetade vi bakåt från domänen 4ds.se, tills vi kom på namnet Four Divided by Six.

Min egen primära domän, aengeln.se, hade jag innan jag började fundera på att starta Aengeln AB. Jag har fler varianter av domänen, reserverade för framtida bruk. Tyvärr har jag inte lyckats lägga vantarna på aengeln.com, och jag försöker övertyga mig själv om att det är anledningen till att jag inte har börjat blogga på engelska.

Men jag ska erkänna att jag har är lite av en domänhamster. Ibland kommer man på någon fantastisk idé som man hoppas kunna ha tid att genomföra i framtiden, och naturligtvis vill man ha domänen tillgänglig när det är dags. Resultatet är att jag sitter på sådär 40 domäner. Kanske mer, jag har lite tappat räkningen.

Och det är svårt att släppa domäner när man väl har dem. De få gånger som jag faktiskt gjort det, har det slutat med att jag fått mail från skumma organisationer som ”hoppas att jag vill köpa den här domänen som de övervakat åt mig och som äntligen blivit ledig”. Inget tycks vara uppmärksammad på det faktum att det var jag som ägde domänen från början.

Amazon är som bekant redo att etablera sig i Sverige. Tyvärr är den svenska domänen tydligen upptagen, och jag är rätt övertygad om att ehandelsjätten grämer sig över det. Det är visserligen fullt möjligt att få ut domäner som ”registrerats i ond tro”, men eftersom den är kopplad till företaget Amazon AB, så gissar jag att det inte är helt enkelt.

Så vad kan man lära sig om domäner? Massor. Mer än jag vill gå in på här. Men det är nog alltid värt att ha i åtanke att inte dröja med att registrera en domän för verksamheten eller produkten som man vill starta. Företagsnamnet gå ofta att arbeta runt, men domänen är ditt ansikte utåt. Vårda det.