Nämen, se på… tv-serier

Jag gillar tv-serier. Jag tycker i många fall bättre om tv-serier än om film, och det av flera olika anledningar. Formatet ger större möjligheter till att bygga karaktärer, och ett mindre bra avsnitt behöver inte sänka hela produktionen. Dessutom kan man för det mesta räkna med att en serie kommer vara en nästan lika påkostad som en storfilm, och om inte så håller de ofta samma kvalitet.

I går fick jag för mig att börja titta på Netflix nya serie From Dusk Till Dawn, vilket naturligtvis är en tv-anpassad version av Robert Rodriguez fantastiska film från 90-talet. Faktum är att den följer filmen tämligen exakt, även om den naturligtvis drar ut på handlingen. Seriens första avsnitt motsvaras ungefär av filmens första fem minuter.

Men det är långt ifrån dåligt. Handlingen är betydligt mer invecklad än filmen, och återigen är det inte dåligt. Vi får lära känna de två bröderna Gecko på djupet, och vi får reda på mer om vem Santánico Pandemonium är. Redan i piloten bör tilläggas, men jag antar att Rodriguez räknar med att en stor del av publiken redan har sett filmen.

Jag var fast redan från början, och körde igång avsnitt efter avsnitt… tills de plötsligt tog slut. Till skillnad från Netflix övriga serier, så har man här valt att släppa ett avsnitt per vecka, snarare än en säsong i taget.

Det kom lite som en chock för mig. Jag kan knappt inte minnas när jag såg en tv-serie på det viset. Jag är definitivt säker på att det inte var på den här sidan av millennieskiftet. Ända sedan jag införskaffade dvd-spelare i slutet på 90-talet, så jag har jag samlat på mig boxar efter boxar med tv-serier. På senare år har det handlat om att se serierna jag är intresserad av på nätet.

Nej, naturligtvis tittar jag inte på säsong efter säsong av allehanda serier utan uppehåll, men jag har alltid kunnat räkna med att det finns ett nytt avsnitt att se närhelst jag vill. Förutsatt att inte serien slutat gå helt då förstås. Att efter mer än ett decennium av frihet behöva rätta mig efter ett format där det är en hel vecka mellan avsnitten är helt outhärdligt. Hur kan man leva på det viset?

Nej, det här kräver någon form av protest. Efter att jag väntat på nästa avsnitt av From Dusk Till Dawn… Crap!