Mint

För ganska exakt 17 år sedan vaknade jag abrupt runt klockan halv sex på morgonen av att någon tände lampan i sovrummet. Jag såg mig om aningen förvirrat men lyckades efter en liten stund i alla fall öppna munnen.

— Vad är det som händer?
— Det är dags nu.
— Jaha… Behöver jag gå upp?
— Nä, ligg du kvar en stund till. Jag har ringt efter en taxi.

Lite drygt tre timmar senare kom Evelina till världen. Min bild av att vara pappa innefattade långa eftermiddagar liggandes i soffan med en bäbis sovande på bröstet och med Star Trek: Deep Space Nine och Buffy: The Vampire Slayer på tv:n. Tanken var att hon skulle ta till sig nördigheten sublimt när hon sov, så att vi kunde tillbringa åtskilliga år med filmer och tv-serier på temat scifi och fantasy.

Istället blev det en liten tjej som sprang runt i lägenheten med tupperware på huvudet och som käkade flugsvamp när man vände ryggen till. Under en skrämmande period envisades hon dessutom med att både läsa och titta på Twilight. Jag lyckades inte ens få henne att säga ”klingon” som sitt första ord.

Under ett tag trodde jag verkligen att jag hade misslyckats i min roll som pappa, men efter sådär femton år började mitt hårda arbete under Eves första tid på planeten att ge resultat. Serie efter serie. Supernatural, Game of Thrones – som jag visserligen själv tycker är alldeles för deprimerande – och naturligtvis Doctor Who. Den stolta känslan av att kunna ha en seriös debatt med sin dotter om huruvida David Tenant eller Matt Smith är den bästa Doktorn är svår att slå.

Det finnas visserligen fortfarande en del brister att jobba med. Om vi bortser från det faktum att hon är estet, så är hennes musiksmak är helt klart undermålig, men jag hoppas på att tre års pendlande med mig kan få henne att åtminstone börja lyssna på Five Finger Death Punch på eget bevåg. Hennes intresse för att ta körkort har också varit helt obefintligt och väcktes inte förrän häromdagen när hon av någon outgrundlig anledning blev störtförtjust i en mintgrön Fiat.

Så allt är inte guld och gröna skogar. Eventuellt mintgröna skogar.

Grattis på 17-årsdagen, Sessan!