Inget lokalt

För många är mobilen den absolut viktigaste ägodelen. Den innehåller hela livet, allt från kalender och kontakter till inköpslistor och fotografier. Man bryr sig exempelvis inte om att memorera telefonnummer till sina vänner, eftersom man ändå har dem i mobilen.

Men när något händer då? Om mobilen blir stulen eller går sönder? Det är inte sällan som jag ser inlägg från mina vänner på Facebook som är något i stil med ”Kan du messa mig ditt mobilnummer. Min kontaktlista är borta.” Det har funnits möjlighet att göra backup på mobilerna under lång tid, men det är ju sådant som man inte tar sig sig tid att göra. Eller?

Men det finns massor med tjänster som kan användas för att underlätta och göra en mindre beroende av en specifik enhet. Att synka kontaktlistan och kalender – tidigare med Outlook/Exchange och numera med Google Apps – har varit en självklarhet för mig i över tio år, men alla är ju inte nördar. Det, i kombination med ett par andra tjänster, innebär att jag kan bli av med min mobil utan att tappa någon information. Det jag använder är:

  • Google Apps (eller Gmail) – Håller mail, kalender och kontaktinformation
  • Dropbox – Främst för att synka foton och filmer direkt från telefonen
  • Google+ – Också för att automatiskt synka foton och filmer
  • Evernote – Fantastiskt system för anteckningar som synkar med molnet

När jag bytte dator senast, så funderade jag på om det var möjligt att komma dit även med datorn. Det hade ju varit helt fantastiskt att kunna sätta sig vid en ny dator, installera de tjänster som behövs, och sedan vara igång. Faktum är att det visade sig att jag kunde komma ganska lång med tjänsterna ovan, men det är fortfarande ett problem med riktigt stora filer, såsom videoprojekt. Det går visserligen att använda Dropbox även för dem, men priset för utrymmet går upp ganska fort, och om man inte har en riktigt snabb uppkoppling – vilket jag inte har – så är det inte helt optimalt.

Nej, mina två NAS får leva kvar ett tag till, men förhoppningsvis ligger det inte alltför långt in i framtiden att de specifika enheterna vi använder inte spelar så stor roll. Mac eller PC? Platta eller mobil? Din data finns i molnet. Det är bara att koppla upp sig.