Handlerarutbildning

Det har blivit dags. Evelina har äntligen bestämt sig för att det är dags att börja titta på det här med körkort och därför var det idag dags för oss att gå en handledarutbildning. Valet föll naturligtvis på Växjö Nya Trafikskola.

Det första momentet var synundersökningen där det snabbt konstaterades att Evelina är blind som en fladdermus utan sina linser. En fladdermus har däremot fördelen att kunna navigera med eko, vilket Eve inte har. Hon går mest in i saker och klagar på att omvärlden är suddig.

Det är lätt att se handledarutbildningen som ett extra, onödigt moment på vägen (haha) mot körkort. När jag själv tog körkort fanns det inga sådana krav och jag kunder övningsköra med i stort sett vem som helst. Om man har körkort bör man ju kunna trafikreglerna, eller?

Men faktum är att utbildningen innehöll mycket matnyttig information. Trafikregler är inte konstanta utan justeras med tiden och även om det är ens plikt att hålla sig uppdaterad, så är det lätt att missa när nya vägmärken dyker upp eller om något annat ändras. Dessutom är det skönt att få en knuff i rätt riktning så att man lär ut rätt. Efter mer än 20 år med körkort så lägger man sig till med vanor som kanske inte alltid stämmer överens med vad som testas vid en uppkörning.

Dessutom är det skönt att bli påmind om att cyklister inte får cykla på övergångsställen och i normalfallet inte har företräde när de korsar vägen. Nu hjälper det ju iofs inte att jag får reda på det igen, men det är alltid skönt att få höra att man har rätt.