Hälsosam teknik

Jag gillar mat, och speciellt den där maten som påstås vara onyttig för en. Jag försöker motionera regelbundet, men jag lyckas inte alltid klämma in det så ofta som jag vill. Arbete och pendling tar ut sin rätt.

I ungefär ett år har jag haft ambitionen att tappa tio kilos övervikt. På den tiden har jag gjort sporadiska försök att korrigera både mat och motion, och jag har faktiskt lyckats lägga på mig ytterligare fem kilo. Så nu har jag femton kilo att tappa istället.

För ett par veckor sedan, så körde jag och Ann-Louise en kickstart, i form av Forevers F.I.T. 9. Det är en niodagarskur med shakes och pulver och – i mindre utsträckning – mat. Det fanns inget i den som jag ogillade, med undantag för att jag var hungrig under större delen av tiden. Men faktum är att det gav ungefär fyra kilos effekt, varav kanske hälften kan ses som beständigt.

Jag vill verkligen leva lite mer hälsosamt än jag brukar, men inte genom att svälta mig. Jag vill leva och må bra. Och de där nio dagarna har gett mig lite nya vanor. Eller framförallt en ny vana: Att mäta vad jag stoppar i mig, och vad jag gör.

Och det finns ju inget bättre sätt att mäta saker än med hjälp av prylar och appar. Samtidigt blir det en hel del prylar och appar, men det är ingenting som jag har något emot, så länge som de integrerar med varandra.

Lifesum

Lifesum är en svensk app som hjälper till att hålla kolla på kaloriintaget. Jag har gett mig på det tidigare, men då i samband med mitt Jawbone Up, och den appen, men jag gav ganska snabbt upp. Det var svårt att hitta exakt vad jag åt, och gränssnittet lämnade lite att önska.

Lifesum gör det enkelt. Deras receptdatabas innehåller så mycket att det nästan aldrig är speciellt svårt att fylla i sin måltid, och det finns dessutom möjlighet direkt läsa av en streckkod i de fall man ätit något paketerat.

I appen kan jag sätta upp både mål och diet, och sedan får man en översikt över hur mycket jag bör äta under en dag. Den håller dessutom reda på hur mycket jag tränar, och korrigerar utifrån det. Den följer naturligtvis upp hur det går  också, genom att plocka in vikten från Withings.

Withings

Min Withings har jag haft i ett par år nu, och är den bästa personvåg som jag någonsin har ägt. Det är dessutom den enda personvåg som jag har ägt, men det gör den inte mindre fantastisk. Withings mäter inte bara vikt, utan även kroppsfett (hjälpligt), samt BMI. Den kopplar upp sig mot wifi, och lagrar all data i molnet. Data som den sedan kan dela med sig av till andra appar.

Google Fit

Google Fit släpptes hösten 2014, och är Googles plattform för att aggregera hälsodata. Den är i första hand inte till för att mata in data direkt i, även om den på eget bevåg håller hyfsad koll på hur mycket man går under dagen. Nej, istället bygger den på att andra appar och system integrerar mot den och synkroniserar sin data dit.

Runkeeper

Jag springer regelbundet. Det är bland det värsta jag vet, och mina löparintresserade vänner och kollegor har försäkrat mig om att det kommer bli som ett beroende. Nope. Jag har sprungit i ett par år nu, och det är precis lika hemskt. Det är dock inte något som hindrar mig från att ge mig ut och springa ett par gånger i veckan.

Jag har testat ett antal appar för min träning de senaste åren, såsom Endomondo och Runkeeper. Under det senaste året har jag hållit mig till MapMyFitness, med anledning av att den klarar såpass många olika typer av träningsformer utöver bara löpning, men jag hade tänkt ge mig på Runkeeper ännu en gång.

Det finns två anledningar till det, och båda två har med integrationer att göra. Den första integrationen är med Google Fit. MapMyFitness klarar också av det, men den senaste tiden har den varit lite buggig. Förmodligen något som kommer att fixas, men jag vill också prova på Runkeepers koppling till Android Wear, eller mer specifikt, till Moto 360.

Moto 360

Moto 360 är vad Apple försöker uppnå med sin Apple Watch. Det är en av de mest omtalade smarta klockorna, och har fått goda betyg. Den kör Android Wear och integrerar med de flesta Android-mobiler. Tyvärr har jag inte fått den ännu, men jag hoppas att den kommer att ge mig ännu mer värdefull data om mitt liv. 🙂