Going apps

I måndags så försökte jag vara lite duktig hemma. Jag är inte alltför glad i hushållsarbete, men ibland får jag för mig att göra ett ryck. Jag tömde tvättmaskinen, fyllde torktumlaren och startade ännu en maskin tvätt. Sedan startade jag diskmaskinen och  började med maten. Ugn och spis går igång… och sedan blir allt svart! Det blev för mycket för säkringen.

No os...Säkringen var snabbt bytt, men det här var vad som mötte mig när jag skulle dra igång min SBS-server: No operating system. Servern var nere, eventuellt död. Den sköter, förutom användare och mapprättigheter i nätverket hemma (vad, det här är väl fullt normalt?), även mailen för hela familjen, inklusive min mor och far. Ett tiotal domäner, som jag har en (o)vana att samla på mig rullar i min Exchange. Crap!

Jag har under något år haft planer på att flytta mailen till Google Apps eftersom jag har haft goda erfarenheter av Apps från jobbet, men av ett par anledningar har jag velat vänta. Nu blev det hela lite mer akut, och efter att ha gått runt som en zombie  i någon timma eller två, så gav jag mig på att ta steget. Problemen var nästan precis de som jag hade förutspått.

Jag har som sagt ingenting emot Google Apps, men som jag skrivit tidigare, så har jag en förkärlek för Outlook. Jag har dock lyckas bli tillfreds med tanken på att det kommer att komma en dag då jag klickar Avinstallera… eller i alla fall låter Outlook ligga inaktivt någonstans på disken. Flytten har dock inte varit helt problemfri.

Domän-flytten i sig, dvs av aengeln.se, får jag dock säga var ganska smidig. Knappt en halvtimma efter att kontot var registrerat,så började det trilla in mail till det nya kontot. Mina föräldrar, som har en egen domän, fick ett eget Google Apps-konto. Där stötte jag på mitt första problem. Det är inte en helt självklar process att verifiera att man faktiskt äger en domän, och om man inte har en hemsida – dvs om man bara använder domänen för email, ingenting annat – så blir man tvungen att göra via en DNS-post av typ TXT. Det är långt ifrån alla registrarer som har DNS-tjänster som stödjer detta. Det gick att lösa, men det är ingenting för någon som inte vet vad han eller hon håller på med.

Sedan har vi det faktum att jag redan hade ett Google-konto som hette aengeln@aengeln.se, vilket råkade ligga inom den domän som jag ville flytta, och ha just den adress som jag vill använda som primär mailadress. Jag har inte velat har en Gmail-adress eftersom jag har så många egna domäner, men nu hade jag inte så många alternativ då jag var tvungen att byta namn på det befintliga kontot. Detta blev theaengeln@gmail.com, en adress som jag aldrig kommer att kolla.

Nästa problem var att jag nu satt, och fortfarande sitter, med två Google-konton. I samband med bytet, så fick jag frågan om jag ville flytta mina tjänster till mitt nya konto. Naturligtvis ville jag det, men det var bara ett fåtal tjänster som faktiskt fungerade att flytta. Inte ens mina dokument i Google Docs gick att flytta över, vilket spontant känns som en självklarhet. G+ är som sagt inte tillgängligt för Google Apps, och gick naturligtvis inte att flytta. Kort sagt är det en väldig röra.

Förr eller senare kommer G+ att bli tillgängligt för Google App-användare. Då kommer man plötsligt att ställas inför valet om man vill rensa sin befintliga profil och börja om från början, eller om man vill fortsätta använda två olika konton. Själv vill jag ha ett enda konto, även om jag kan acceptera att jag har ett separat för jobbet. Den tråkiga sanningen är dock att det idag inte finns något sätt att faktisk slå ihop två Google-konton till ett. Det är ett problem som Google skulle behöva ta tag i. Naturligtvis finns det många system som rullar i bakgrunden och många olika typer av konton, och jag är övertygad om att det finns hinder.

Det ändrar inte på att behovet finns, och att behovet kommer att växa. Jag är övertygad om att jag är långt ifrån ensam om det här problemet.