Ett hett tips

Idag tillbringade jag dagen på hojen. Det var dags för årets upplaga av Gökrallyt, som anordnas av  MCK Röde Orm, och Hermans Hedningar. Jag måste erkänna att det var lite kallt, men vad gör man inte för lite mc-tid.

Gökrallyt består av ungefär tolv mils körning blandat med fika, praktiska prov och tipsfrågor. I år var det ca 170 startande, och efter att ha kört rundan sedan jag tog mc-kort, så såg man en hel del bekanta ansikten. En diskussion som uppstod kring fikabordet handlade om just tipsfrågorna och det etiska i att använda mobilen för att svara på dem. Reflexen är naturligtvis att det inte är det.

Men det beror naturligtvis på vad man avser göra med tipsfrågorna. I år var det hur svåra som helst, men de hade inte varit ett dugg svåra att lösa med Google eller Wikipedia. Frågan är om den typen av trivialkunskap som tipsfrågor faktiskt mäter är relevant i ett samhälle där den typen av kunskap bara är ett klick bort.

Det är naturligtvis enkelt att säga att ingen kunskap är onödig kunskap, och det är visserligen sant, och det är något som jag ständigt får påminna barnen om. Men det är skillnad på kunskap och kunskap, och att veta hur man tolkar och använder information som har är avsevärt mycket viktigare än att memorera informationen i sig. Är det inte där man bör lägga in sin energi?

Frågan då vad som händer med aktiviteter som tipsfrågor? De kanske helt och hållet har spelat ut sin roll, och inom ett tiotal år kommer det vara något man sysslar med för att återuppliva en svunnen tid. Eller så måste de helt enkelt justeras för att utmana de tävlandes färdigheter i att söka kunskap.