Ett digitalt arv: Dina minnen

Vad gjorde du för ett år sedan?

Jag vet ganska precis vad jag gjorde för ett år sedan. Eller två. Eller tre. Facebook, Timehop och Google visar mig väldigt gärna bilder och inlägg från tidigare år. För att väcka mina minnen, och förmodligen för att locka mig att skapa nya. Det är ofrånkomligt att många av mina digitala minnen involverar Ann-Louise, och det betyder också att om ungefär tio månader som kommer jag att få minnen som jag förmodligen inte vill ha. Om jag inte gör något åt det innan dess.

Sedan Ann-Louise Facebookprofil blev en minnessida, så har hon slutat dyka upp i Facebooks variant. Men det gäller bara i de fall Facebook känner till att hon faktiskt fanns med på bilden eller i inlägget som jag postade då. Jag brukar vara petig med taggar, men till och från glömmer jag det. Google Photos Rediscover this day är inte riktigt lika hänsynsfull, dels för att Google inte känner till att hon har gått bort, men också för att de kort jag tar landar ofiltrerat i tjänsten och kategoriseras där. Ann-Louise finns med där. Ofta.

Jag vet inte vilken variant som jag föredrar. Det finns ingen del av mig som vill glömma min älskling – och det är knappast någon risk – men att bli påmind om allt fantastiskt som vi har gjort är både smärtsamt och glädjande. Två månader är ett ögonblicks oändlighet, men det är tillräckligt för att jag inte ska brista ut i gråt varje gång jag ser hennes ansikte. Jag saknar henne, men de ljuva minnena börjar kunna hävda sig mot sorgen.