EKO… Eko… eko…

Varje fredag på jobbet så har vi gemensam frukost. Vi är runt 15 personer på kontoret, så åsikterna om vad som är en lämplig frukost varierar, men mina krav brukar stanna vid vitt bröd och ost. Vitt bröd är i mitt tycke det absolut nyttigaste brödet, eftersom det väger avsevärt mycket mindre än tegelstenarna som brukar utgöra det som är ”hälsosamt”, och man får således mindre i sig. Det finns troligen problem med det resonemanget, men det räcker för mig. Jag gillar vitt bröd. Idag fick jag nöjet att handla, så vitt bröd var först på listan. Willys i Växjö har visserligen grönsaker innan brödet, så det fick bli det först.

Där ställdes jag inför ett dilemma. Det är naturligtvis bra för miljön att äta närproducerat och ekologiskt, men samtidigt så kan det blir lite kostsamt ibland. Döm om min förvåning när valen jag hade var ekologisk gurka från Spanien för 39,90, och svensk icke-ekologisk gurka för 14,90. Även om en gurka inte väger så mycket så är prisskillnaden tämligen enorm, men den dyra är ju ekologisk. Däremot är den fraktad från Spanien till Sverige, vilket rimligtvis förtar det positiva med att den är ekologisk. Visserligen skulle den svenska gurkan kunna ha fraktats från norra Norrland, vilket är ungefär samma avstånd som till Spanien, men mig veterligen är gurkodlingar inte stor industri där uppe vid den här årstiden.

Efter mycket övervägande fick det bli den svenska gurkan. Inet ekologisk, men det är ok för jag åt inte av den.

Det här med ekologiskt är alltid en het potatis. En dyrare potatis, men en het potatis. Det finns helt klart miljömässiga skäl att äta ekologiskt, men hälsan brukar vara ett vanligt argument. Det som är ekologiskt måste ju helt enkelt vara nyttigare också, eller hur? Jag är inte övertygad, och inte den här killen heller.