Digitala presenter

Idag fyller jag år. Precis som vanligt så blir jag gammal – 39 om någon undrar – och jag har hittat en massa gråa hår. Evelina försöker vanligtvis rycka bort dem, vilket jag inte är speciellt glad i. Dels gör det ont, och dels resulterar det i att jag inte har några gråa hår kvar.

Men faktum är att konservativa krafter – som min mamma – förmodligen ser mig som ganska barnslig och speciellt om man tittar på min önskelista. Den består vanligtvis av spel. Ann-Louise vet mycket väl vad jag gillar, och de senaste åren har hon gett mig Xboxspel i både födelsedagspresent och julklapp. Jag har fått spel som Wolfenstein, Rage, GTA V, och ett antal spel i serien Assassin’s Creed.

I år stod Middle Earth: Shadow of Mordor på önskelistan. Jag har numera inhandlat en Xbox One, där det finns enormt bra stöd för att köpa spelen digitalt direkt på nätet. Jag är inte förtjust i fysisk media, och det är något som jag gärna berättar om. Jag är dessutom övertygad om att fysisk media som dvd och bluray kommer att försvinna inom en inte alltför snar framtid. Jag är villig att jobba aktivt för att få bort dem.

Någonstans på vägen har man dock tappat bort det här med att kunna ge bort presenter i de digitala butikerna. Steam ger möjlighet att köpa spel till andra, men det är svårt att knyta till händelsen att lämna över ett paket på födelsedagsmorgonen. Xbox ger möjlighet till presentkort som fyller upp ditt saldo, men inte att ge bort spel direkt. Vad Sony pysslar med har jag ingen aning om eftersom jag inte ägt en Playstation sedan tvåan.

Men det här är ett område där den gamla analoga världen fortfarande går stick i stäv med det digitala. Jag gillar verkligen inte att behöva meckla med skivor, men samtidigt så tycker jag väldigt mycket om att öppna paket.

Är det någon som har en lösning här? Och helst inte en lösning om innefattar koder på 30+ tecken som ska skrivas in med handkontrollen.