Barnen på nätet

Allt Om Barn har en lite intressant artikel om barns nätanvändande, och framför allt vilken koll föräldrarna har på vad barnen gör på nätet. Själv har jag två barn, och med tanke på att jag själv definitivt är en nörd, så har jag försökt uppfostra dem i samma anda.

Min äldsta, Evelina, fyller 11 år om ett par månader. Hon har haft en egen dator sedan hon var två. Sant, hon klarade inte av att göra mycket med den då, men jag vill ändå tro att det lade grunden till vad hon kan idag. Att söka information på nätet och chatta med kompisar har varit vardag för henne länge och det första hon gör efter skolan är normalt att starta datorn. För henne övertar datorn i viss mån TV:n. Musikvideor eller klipp från senaste Idol, eller vad det nu kan vara, rullar ständigt på hennes skärm.

”Ställ om möjligt datorn på en öppen plats i hemmet.” skriver man i artikeln. Samma råd fick vi på ett informationsmöte i skolan vid ett tillfälle. Vid senaste räkningen tror jag att jag kom fram till att vi har 18 datorer i hemmet (jag skrev att jag var en nörd) för olika ändamål, och en del av dem står faktiskt på öppna platser. Men själv hade jag inte gillat att någon tittade över axeln på mig när jag satt vid datorn, så varför skulle inte barnen känna likadant?

Därmed inte sagt att inte misstag görs. Det tar en stund att lära sig att det man skriver i en chatt inte går fram på samma sätt som när man talar direkt med personen. Tonläge, aniktsuttryck och gester försvinner helt och en oskyldig kommentar blir lätt en källa till gråt. Men det är också något barnen måste lära sig hantera. De måste få göra den typen av misstag, precis som de måste få göra misstag i övriga delar av livet.

Vad vill jag komma fram till då. Jo, sunt förnuft! Barnen måste lära sig bygga upp och använda sitt eget sunda förnuft. Ja, naturligtvis ska man prata med barnen om vad de får och inte får göra. Framförallt handlar det naturligtvis om att inte lämna ut sina personuppgifter, men också vikten av netikett.

Egentligen är det precis samma sak som vad som gäller utanför nätet. Behandla varandra med vänlighet och respekt, och prata inte med okända människor. Internet är inte ett mörkt hål befolkat av mördare och våldtäktsmän. Inte mer än vad den riktiga världen är. Om det är någon som missat det, så är det ungefär samma personer på båda ställena.

Tyvärr är det dock så att netikett är ett fullkomligt mysterium för många, och det gäller definitivt inte bara barn. Många som för länge sedan passerat myndighetsålder skulle må bra av en lektion. I trafiken talar man ibland om ”road rage”, dvs att man helt enkelt uppför sig som ett svin när man sätter sig bakom ratten. Vad är motsvarande när man sätter sig bakom tangentbordet? ”Mouse rage”?