Sportfånar

Idag har det varit sport. Mina flöden är ofta fyllda av sport i en eller annan form. Antingen är det engagerade utrop om puckar, utvisningar och off-side, eller så är det Zlatan. Innebandy är naturligtvis väl förekommande också med tanke på sällskapet som jag håller mig med.

Jag är tämligen ointresserad av sport, eller jag har i alla fall alltid hävdat det. Visst är det trevligt att gå på hockey någon gång då och då, och innebandy har sin charm. Men jag har aldrig orkat med att engagera mig tillräckligt mycket för att veta vem som gör vad i ett lag och varför det är så viktigt, och jag har aldrig någonsin lockats att titta på någon form av sport på TV. Låt oss nöja mig med att säga att tjusningen med SportExtra har gått mig helt förbi.

Men idag så var eftermiddagen dedikerad till just sport. Jag och Eric rusade från matbordet, drog ner persiennerna och startade projektorn i mediarummet. Sedan tillbringade vi två timmar med att titta på finalmatchen i Counter Strike: Global Offensive i ESL Major Series, direkt från Katowice.

Matchen stod mellan det svenska laget Ninjas in Pyjamas (NiP) och det Polska Virtus.Pro. Jag har inte tittat på mycket CS, men Eric ledde mig igenom det. Han förklarade vilka som var vilka, hur de hade spelat tidigare och vilken taktik som fungerade bra på de olika banorna. Han skrek högt när NiP förlorade en runda, och han ifrågasatte spelarnas beslut när det gick dåligt. I korthet uppförde han sig som vilket sportfan som helst.

I slutänden var det Virtus som vann, och det var mer än välförtjänt. Det hade övertaget redan från början av matchen och även om det såg ut som om att NiP skulle kunna vända spelet vid ett par tillfällen så gick det inte hela vägen. Virus tog hem segern med 2-0. Till Erics stora förtret. Ibland är det bra att inte ha en preferens för vem som vinner utan mer för spelet i sig.

För er som inte vet tjusningen i att titta på e-sport – i praktiken att titta på när andra spelar datorspel – har förmodligen inte gett er på det. Mer traditionella sporter, såsom hockey och fotboll, har utvecklats under flera hundra år till vad de är idag, och det har byggts upp en kultur runt omkring dem. E-sport är fortfarande väldigt ungt i jämförelse, men det finns fortfarande en enorm publik.

Datorspel är inte längre bara en hobby. I Katowice stod en prispott på $250.000 på spel, varav $100.000 gick till Virtus. Jag vet faktiskt inte hur många som satt i publiken, men det var fullsatt och över 200.000 personer tittade på finalen via Twitch.

Det finns fortfarande många föräldrar som envisas med att se datorspel som något som bara förstör ungdomen. Man sätter upp hinder och vägrar se det man inte själv förstår som något annat än förströelse. E-sport är här för att stanna, och vi ser allt mer uppmärksamhet för fenomenet i media. Det bästa som vi föräldrar kan göra är att engagera oss mer när barnen visar ett intresse. Inte mindre.