Ska vi ta en lunch?

Den frågan har blivit lite av ett personligt mantra för mig. Om jag träffar någon ny intressant person, så förslår jag gärna en lunch för att lära känna hen bättre. Om jag vill ha ett första möte med någon om något ämne, så tar jag gärna en lunch. Och om någon vill sälja något till mig, då vill jag definitivt ha en lunch för besväret.

Lunchmöten har i mitt tycke flera fördelar, och det handlar inte bara om att få en ursäkt att äta en god måltid. Däremot är det en bra plats att börja på. För det är ju så att alla äter.

Att ta en lunch med en affärspartner eller kollega är avslappnade jämfört att träffas under mer formella former. Att äta ihop fyller en social funktion, och är något som jag personligen har med mig från min barndom. Oavsett vad vi gjorde annars på dagen så var middagen tillsammans på kvällen en stående punkt och det är något som jag tagit med mig när jag själv fick barn.

Att äta tillsammans för oss närmare varandra, vilket gör att en lunch med kollegor faktisk kan ses som team building. Som liten företagare har man inte alltid kollegor i det egna bolaget, men samma princip gäller ju även samarbetspartners och kunder. Det gör oss därför mer effektiva i förlängningen att äta tillsammans.

Men sedan är det naturligtvis inte en sanning att alla tar sig tid att äta lunch, men jag vill hävda att de som inte gör de har fel. Inte nog med att de får problem med att hålla energinivån uppe under dagen, man missar också möjligheten att nyttja den här tiden till att träffa människor som man kanske inte hade haft tid för annars. Eller där man i alla fall hade behövt avsätta tid som man kanske verkligen hade behövt använda till något annat. För tiden vi har är värdefull, och att hitta en lucka för möten under dagen är inte alltid så lätt.

Men en lunch kan man nästan alltid avvara och jag vidhåller att det är det bästa sättet att mötas!