Idéerna vi har

Världen är full av idéer. Varje liten sak, och varje liten del av varje sak, har börjat med en idé någonstans. Idéer har en tendens att samlas på lager i mitt huvud, och varje gång jag får en ny så är jag lika övertygad om att den på något sätt hade förbättrat världen. Samtidigt saknas alltid den där viktigaste idén, dvs hur man får tiden att räcka till. Man får helt enkelt försöka rangordna dem och välja godbitarna.

En idé som skulle kunna fungera bra är en handelsplats där människor med tid kan köpa idéer från andra människor som saknar tid. Det skulle definitivt kunna förbättra världen, även om det kanske hade blivit lite av en loppmarknad, där det gäller att lägga ner mycket tid på att hitta det som är användbart. Just den idéen är gratis, men om någon får tid att utveckla den så får ni gärna höra av er.

För ett par år sedan hade jag en kollega. En ambitiös och företagsam typ, med väldigt bestämda åsikter. Turligt nog hade de en tendens att sammanfalla med min egna åsikter, så vi jobbade väldigt bra ihop. Ett kreativt powerteam helt enkelt. Men av någon anledning fick han för sig att dra vidare till ett nytt jobb.

Det var tre år sedan, och vi hörs av lite då och då. Ungefär varenda gång har han något nytt företag på gång, och jag var ärligt talat inte så hemskt förvånad över att han skippat det här med anställning för att istället driva eget. Det senaste idén verkar vara att sälja dörrskyltar på nätet, och säkra källor säger att det inte är den sista idén som har gör verklighet av. Jag kan däremot inte låta bli att ställa mig lite fundersam till varför han aldrig haft en hemsida till sin primära domän…

Jag beundrar verkligen människor som vågar satsa på sina idéer, och jag känner många sådan. Det handlar naturligtvis inte bara om att ha bra (eller dåliga) idéer och tid, men också att tillåta sig själv att se potentialen i dem. Att tro på att just JAG kan göra något, och att samtidigt våga ta risken att misslyckas. Det kan ske i stor skala eller i liten skala. Det kan handla om att sluta på sitt jobb för att driva sin idé på heltid, eller bara om att köra ett litet sidoprojekt på helgen.

Ibland undrar jag hur världen hade sett ut om bara fler ville tro på sina idéer. Vi hade förmodligen sett en högre sysselsättning, och vi hade naturligtvis sett fler företag som gått omkull. För alla idéer fungerar inte. Det gör ingenting för det finns alltid fler att hämta, och tills dess kan man ju alltid jobba med någon annans idéer. Och i slutänden tror jag att människor hade varit mycket gladare.