Ett år som mentor

För lite drygt ett år sedan hörde Sandra Ruuda från Nyföretagarcentrum av sig till mig och undrade om jag kunde tänka mig att bli mentor. Sofi Poulsen var på väg att starta sitt företag och ge sin första bok, en illustrerad barnbok.

Jag måste erkänna att jag var tveksam till att börja. Det är lätt att tänka i banor som ”men vad skulle jag kunna tillföra”. Efter noggrant övervägande så bestämde jag mig dock ändå för att göra det, och det ingenting som jag ångrar.

Hur fungerar det då att vara mentor? Inom Nyföretagarcentrum så arbetar mentorn helt ideellt. Man träffar sin adept ungefär två timmar varje månad, även om jag och Sofi hade tätare avstämningen än så, och man går igenom de frågeställningar som adepten har och sätter upp mål för kommande träffar.

Vad jag själv inte hade räknat med var vilket enormt utbyte som mentorprogrammet innebär. Naturligtvis är det meningen att jag ska dela med mig av mina erfarenheter, men Sofi har haft andra angreppssätt än vad jag själv skulle ha haft, vilket har tvingat mig själv att tänka i nya banor.

Att vara mentor ger dessutom en unik inblick i någon annans företag – naturligtvis under strikt sekretess – vilket naturligtvis bygger ens egna erfarenheter.

Avslutning på mentorprogrammet var naturligtvis extra roligt, då det visade sig att Sofi inte bara nominerat mig till att bli årets mentor i Kronoberg, utan att jag dessutom vann.

Tiden som mentor har varit enormt utvecklande och inspirerande, inte minst på grund av att Sofi själv har sådan drivkraft och engagemang. Och även om mentorsprogrammet är slut för vår del, så har vi byggt upp ett nytt samarbete kring våra verksamheter – vi åker exempelvis på bokmässor ihop, säljer varandras böcker på mässor när vi inte kan vara på plats tillsammans och jobbar vidare på andra samarbeten kring försäljning och markndasföring.

Jag skulle vilja rikta ett stort tack – inte bara till Sofi som nominerade mig till årets mentor – utan även till Sandra Ruuda och Nyföretagarcentrum. De gör ett enormt jobb med att främja företagandet och att hjälpa nystartade företag i Sverige, och det har varit ett privilegie att få vara med och bidra till detta.